El tomb polític al Brasil

Bolsonaro nomenr un ultraconservador com a ministre d'Educació

El colombià Ricardo Vélez és professor de l'Exèrcit brasiler i simpatitza amb idees de Trump

Des de les xarxes socials cridava a acabar amb les "restes marxistes" a les escoles

FILE PHOTO  Brazil s President-elect Jair Bolsonaro gestures during a meeting at Superior Labor Court in Brasilia  Brazil November 13  2018  REUTERS Adriano Machado - RC1876A15990 File Photo

FILE PHOTO Brazil s President-elect Jair Bolsonaro gestures during a meeting at Superior Labor Court in Brasilia Brazil November 13 2018 REUTERS Adriano Machado - RC1876A15990 File Photo / Adriano Machado (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Un professor emèrit de l’Escola de Comandament i Estat Major de l’Exèrcit del Brasil, que es va formar en Teologia, que simpatitza amb Donald Trump, que va tenir un remot passat a l’esquerra i que assegura tirar endavant una croada personal contra les “restes marxistes”,serà el ministre d’Educació del futur president Jair Bolsonaro. L’univers pentecostal i la ultradreta en les seves diverses expressions ha saludat la designació del colombià Ricardo Vélez Rodríguez. El capità retirat es va encarregar de presentar a la societat els antecedents de la seva espasa educativa. "Vélez és professor de Filosofia, mestre en Pensament Brasiler per la Pontifícia Universitat Catòlica de Rio de Janeiro, doctor en Pensament Lusobrasiler per la Universitat Gama Filho i postdoctor pel Centre d’Investigacions Polítiques Raymond Aron, de París, amb una àmplia experiència docent i gestora", va informar a través de Twitter. També és autor d’un libel contra el Partit dels Treballadors (PT), “La gran mentida: Lula i el patrimonialisme petista”.

Però, més enllà de la seva trajectòria acadèmica i els títols publicats, Vélez Rodríguez ha sigut designat per la seva empatia amb les idees que Bolsonaro va defensar durant la campanya electoral en temes educatius. Com si encara visqués en els temps més gèlids de la guerra freda, les llistes negres i altres formes de censura, l’home que liderarà a partir de l’1 de gener el Ministeri d’Educació considera necessari “netejar”qualsevol vestigi de marxisme i d’“ideologització”.

Vélez Rodríguez era un personatge desconegut per a bona part de la comunitat educativa. El seu nom va començar a sonar des del moment en què es va descartar la possibilitat que un militar es fes càrrec d’aquesta àrea sensible. Després va quedar en el camí el que semblava que era el candidat "natural" dels evangelistes: Mozart Neves Ramos. D’acord amb els mitjans brasilers, Bolsonaro va convocar Vélez Rodríguez per la seva amistat amb Olavo de Carvalho, un astròleg i assagista ultraconservador molt influent en el món de la ultradreta que viu actualment als Estats Units i que no ha sigut aliè a la designació.

ESCOLA SENSE PARTIT

L’autor colombià, que resideix al Brasil des del 1979, ha deixat clara la seva coincidència amb Escola sense Partit, un projecte dels sectors més durs de la dreta política i religiosa per als quals l’escola pública s’ha convertit en un centre d’adoctrinament polític de l’esquerra i d’una inexistent "revolució cultural gramsciana". A les aules, sosté Vélez Rodríguez, en el mateix to, s’ha intentat " desmuntar els valors tradicionals de la nostra societat, referent a la preservació de la vida, de la família, de la religió, de la ciutadania, en suma, del patriotisme". En una entrevista realitzada anys enrere, recuperada pel diari paulista ‘Folha’, el futur ministre defensava: "Totes les escoles han de tenir consells d’ètica que vetllin per la recta educació moral dels ciutadans estudiants".

Notícies relacionades

Com el pròxim ministre d’Exteriors, Ernesto Araújo, Vélez Rodríguez odia"el globalisme" i les seves conseqüències culturals, com "la bogeria proposada de l’educació de gènere". Des de les xarxes socials, el ministre designat per Bolsonaro convocava a "aixecar-se contra "aquesta maldat, aquest crim contra les nostres famílies". Assegura saber del que parla per què en la seva joventut "va militar" en "organitzacions terroristes".

Bolsonaro ha designat ja com a ministre de Defensa el general Fernando Azevedo e Silva; com a titular de Seguretat Institucional el general Augusto Heleno Ribeiro, i ha encomanat el despatx de Ciència i Tecnologia al tinent coronel Marcos Pontes, astronauta i únic brasiler que ha viatjat a l’espai en una missió de la NASA. A més, ha situat el diputat Onyx Lorenzoni a l’estratègica Secretaria de la Presidència; la diputada Tereza Cristina Correa, associada al ‘lobby’ de la soja, com a titular d’Agricultura, i el jutge Sergio Moro, que va dirigirl’operació Lava Jato contra la corrupció, al capdavant de la cartera de Justícia. Per la revista Piauí  "encara ha de venir el pitjor". Bolsonaro va donar dies enrere altres pistes després de conversar telefònicament amb el ‘premier’ hongarès, Viktor Orbán: pel capità retirat, els brasilers "no saben el que és la dictadura". El règim que va imperar entre el 1964 i el 1985, i que va començar el cicle de cops d’Estat a Sud-amèrica va ser, segons el seu criteri, amb prou feines un Govern que va imposar l’ordre.