TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

L'alto el foc porta la calma a Gaza

La franja i Israel proven de recuperar la normalitat després de la pitjor escalada de tensió entre Israel i les milícies palestines en quatre anys

zentauroepp45881246 an israeli man inspects a house damaged by a rocket fired fr181114112718

zentauroepp45881246 an israeli man inspects a house damaged by a rocket fired fr181114112718 / GIL COHEN-MAGEN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pau es manté ara per ara entre Israel i les milícies palestines de Gaza després que aquestes es comprometessin dimarts passat a un alto el foc, protestat per part de la ciutadania israeliana que reclama al seu Govern una solució al problema de la seguretat, després de la pitjor escalada de tensió des del 2014.

Després de dos dies d’ofensiva, a les comunitats israelianes perifèriques a Gaza les sirenes antiaèries van deixar de sonar pelllançament de coets i morters des de la franja palestina, uns 460 en total, que va mantenir els residents en alerta i va causar el tancament d’escoles, transport, grans comerços i llocs de reunió de més de 20 persones per ordre de l’Exèrcit.

Prop de cent projectils dels 450 llançats van ser interceptats pel sistema de defensa antimíssils Cúpula de Ferro, alguns van caure en zones deshabitades i d’altres van impactar en infraestructures civils com ara vivendes i supermercats, uns dels quals va causar la mort d’un civil palestí al destrossar una casa a la ciutat israeliana d’Ashkelon. El mort provenia de Cisjordània i estava per motius laborals a la localitat. 

Protestes a Israel

Tot i que s’espera que aquest dimecres es restableixi la normalitat, diversos centenars de persones es van congregar dimarts a la nit a la carretera d’entrada de l’urbs de Sderot, la van bloquejar i van cremar rodes per mostrar el seu malestar perquè el govern ha acceptat tàcitament l’alto el foc en lloc de "fer-se càrrec de Hamàs una vegada per sempre", com reclamaven alguns dels manifestants, va informar el digital ‘Ynet’. Aquest dimecres al matí diverses persones van bloquejar l’accés al pas comercial de Kerem Shalom, entre Israel i l’enclavament palestí sota bloqueig, per protestar per la situació d’inseguretat.

Les milícies palestines de Gaza, amb el moviment islamista Hamàs que controla l’enclavament des del 2007 al capdavant, van reivindicar la pluja massiva de coets de dimarts i dilluns, en resposta a un incident que es va produir diumenge a la nit durant una incursió militar d’Israel a Gaza, que va resultar fallida i en la qual van morir set milicians i un soldat israelià.

Contraofensiva

Notícies relacionades

En resposta als coets, el país hebreu va atacar entre dilluns i dimarts més de 160 objectius militars de les milícies islamistes i va ocasionar la mort de set guerrillers. La gran escalada de violència, que va fer témer per una nova guerra, es va produir quan s’avançava en un acord de treva duradora intervinguda per Egipte i l’ONU entre Israel i Gaza.

El cap de l’Executiu israelià, Reuven Rivlin, s’hauria decantat finalment per l’alto el foc  sota les discrepàncies entre els membres del Gabinet de Seguretat, davant el ministre de Defensa, Avigdor Lieberman, que defensa des de fa setmanes una acció a Gaza i que té previst comparèixer aquest dimecres davant del Parlament. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha defensat l’alto el foc: "En temps difícils, a la població no se li poden donar a conèixer els detalls essencials per a la seguretat del país i els secrets que han de mantenir-se ocults per a l’enemic".