VIOLÈNCIA AL PRÒXIM ORIENT

Un mort i desenes de ferits a Israel per coets disparats des de Gaza

Milícies palestines llancen més de 370 projectils i l'Exèrcit israelià porta a terme 150 bombardejos a la franja i mata sis palestins

zentauroepp45879747 topshot   palestinians walk amidst rubble of a  building tha181113105009

zentauroepp45879747 topshot palestinians walk amidst rubble of a building tha181113105009 / SAID KHATIB

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Els atacs que van començar la nit de diumenge a Gaza i el sud d’Israel no han cessat, i el nombre de víctimes augmenta. Durant la matinada d’aquest dimarts, milícies palestines han continuat disparant projectils contra Israel i l’Exèrcit israelià ha bombardejat diversos punts a la Gaza.

Un coet disparat des d’aquest petit territori palestí ha impactat en un edifici d’apartaments de la localitatd’Ashkelon, a pocs quilòmetres de Gaza, i un home d’uns 40 anys ha mort i dues dones estan ferides de gravetat. Una d’elles, també d’uns 40 anys i que era a prop de l’home mort, va ser traslladada a l’hospital de Barzilai.

Alguns mitjans locals informen que es tracta d’un palestí d’Hebron (Cisjordània) i la seva dona, que vivien a Israel sense documentació. Del mateix edifici va ser rescatada una dona d’uns 60 anys en estat crític i sis persones més amb ferides lleus.

Múltiples danys

Des de la tarda d’aquest dilluns fins a la 1 de la matinada de dimarts, milícies palestines van disparar més de 370 projectils contra Israel, dels quals el sistema de defensa antiaèria Cúpula de Ferro va interceptar un centenar i uns 70 israelians van resultar ferits.

L’Estrella de David Roja (Maguen David Adom, equivalent a la Creu Roja) va assenyalar a primera hora del matí que havia atès 53 persones, 23 d’elles ferides per resquills de metralla, petits fragments de vidre, inhalació de fum o accidents al córrer cap als refugis. A més, 27 persones van patir atacs d’ansietat.

Altres projectils que van caure a Netivot Sderot van causar danys significatius i ferides menors als seus ocupants, a més de provocar incendis a l’àrea circumdant.

Objectius de Hamàs i la Gihad

L’Exèrcit israelià ha bombardejat més de 150 punts a Gaza, on les autoritats sanitàries han informat que van morir sis palestins –segons mitjans locals, milicians– i més d’una desena van resultar ferits. 

L’Exèrcit israelià va atacar objectius del moviment palestí islàmic Hamàs, entre els quals l’edifici del canal de televisió Al-Aqsa, i del grup Gihad Islàmica, com túnels, suposats centres de fabricació d’armes i llançadores de míssils. Israel va desplegar més soldats i tancs als límits amb Gaza, així com bateries addicionals per a la defensa antiaèria Cúpula de Ferro.

“Hamàs sap bé quins són els nostres objectius i quin és el preu de lliurar un conflicte amb les Forces de Defensa d’Israel (FDI)”, ha dit el portaveu de l’Exèrcit israelià, Ronen Manelis, en el seu compte de Twitter. El grup palestí que controla Gaza va amenaçar de disparar coets de més abast i va dir que els caiguts a Ashkelon són només una advertència. "Aproximadament un milió de sionistes estaran a l’abast dels nostres míssils si la decisió de l’enemic sionista és continuar la seva agressió", va afirmar un portaveu de Hamàs.

Reunió del gabinet de seguretat israeliana

El gabinet de seguretat del Govern israelià està reunit d’urgència per estudiar els passos a seguir en les pròximes hores. Mentrestant, mediadors egipcis intenten pressionar Israel i Hamàs per aconseguir un alto el foc.

La nova espiral de violència va començar diumenge a la nit quan, enmig de la mediació egípcia per aconseguir una treva a llarg termini entre Israel i Hamàs, una unitat de l’Exèrcit israelià va penetrar a Gaza per “recopilar informació d’intel·ligència”, segons un portaveu militar, i va ser descoberta per membres del braç armat de Hamàs, les Brigades Izzedin al-Qasam.

Notícies relacionades

Immediatament, es va produir un tiroteig en el qual van morir set palestins, entre ells un comandant de l’ala militar de Hamàs i un oficial israelià. La unitat militar d’Israel va aconseguir sortir de Gaza gràcies als bombardejos que va llançar l’Exèrcit israelià des de diversos drons per cobrir la retirada.

Hamàs va acusar Israel d’haver comès un “assassinat selectiu”,com Israel anomena els assassinats de líders palestins –majoritàriament de milícies– que ha comès al llarg dels anys. L’Exèrcit israelià va assegurar que es tractava només d’una operació de recol·lecció d’informació que no va funcionar com estava previst.