La tensió es dispara a Gaza i el sud d'Israel, amb bombardos i llançament de míssils

L'Exèrcit israelià bombardeja 95 objectius a la franja pel llançament de 37 coets sobre el seu territori per part de Gihad Islàmic

El grup palestí anuncia un alto el foc després de la mediació d'Egipte per aconseguir una treva amb Israel, que acusa l'Iran i Síria dels atacs

zentauroepp45639394 smoke rises from an explosion caused by an israeli airstrike181027130831

zentauroepp45639394 smoke rises from an explosion caused by an israeli airstrike181027130831 / Hatem Moussa

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA

Diverses hores de tensió a Gaza i el sud d’Israel han despertat el temor que es desencadenés una nova ofensiva israeliana a la franja que hagués sigut la quarta en deu anys.

L’Exèrcit israelià ha bombardejat des d’ahir a la nit almenys 95 punts a Gaza, després que milicians palestins llancessin 37 coets des de la franja sobre Israel, segons ha informat aquest dissabte un portaveu militar israelià.  El grup palestí Gihad Islàmic s’ha atribuït el llançament de projectils, del qual Israel ha responsabilitzat l’Iran i Síria, i poc després ha anunciat un alto el foc.

La violència es va tornar a disparar a Gaza a divendres durant les protestes de la Gran Marxa pel Retorn que tenen lloc en els límits entre la franja i Israel des del 30 de març passat i en què ja han mort gairebé 200 palestins. L’Exèrcit israelià va matar quatre palestins en les manifestacions i en va ferir 170 més. Un dels ferits ha mort aquest dissabte. A Cisjordània, soldats israelians van matar un altre palestí en enfrontaments en una protesta.

Sirenes d’alerta

Divendres a la nit van començar a sonar les sirenes d’alerta a les comunitats del sud d’Israel pròximes a Gaza pel llançament de coets. Més d’una desena van ser interceptats pel sistema de defensa aèria Cúpula de Ferro que Israel té desplegat i que aquest dissabte ha destruït cinc projectils més.

La reacció israeliana va ser immediata i diversos avions de combat van començar a bombardejar punts a Gaza, entre aquests dos llocs on presumptament es fabricaven armes i cinc recintes militars, així com un edifici de les forces de seguretat del grup palestí islàmic Hamas a la ciutat de Gaza.

Els bombardejos també van apuntar a vuit centres de Gihad Islàmic, un d’ells una presumpta fàbrica d’armes i un altre una factoria de components per excavar túnels, segons ha informat l’Exèrcit israelià en un comunicat. Segons fonts mèdiques de Gaza, nou civils han resultat ferits en els atacs israelians i un hospital ha patit danys.

"Compromesos amb la calma"

Gihad Islàmic ha reivindicat el llançament dels coets i ha amenaçat de continuar disparant més en un comunicat del braç armat d’aquest grup, les Brigades Al Quds. No obstant, poc després, ha anunciat el cessament dels trets com a resposta als esforços egipcis per aconseguir una treva entre els grups palestins a Gaza i Israel.

El portaveu de Gihad Islàmic a Gaza, Dawood Shihab, ha assegurat que el seu grup està "compromès amb la calma sempre que l’ocupació israeliana ho estigui" i ha acusat Israel de "matar civils innocents que participen en les marxes pacífiques del Retorno".

Israel, per la seva banda, ha afirmat que l’Iran i Síria són darrere que els atacs del Gihad.

"Considerem que el règim a Síria i les Forces Al Quds de l’Iran han dirigit aquests incidents", ha dit el portaveu militar Ronen Manelis en un comunicat. "Enviem un missatge clar als qui ho necessitin: ningú és immune, ni dins ni fora de Gaza", ha remarcat Manelis, que ha responsabilitzat també Hamas per ser el moviment que governa Gaza.

Canvis de ruta a Ben Gurion

Notícies relacionades

El cap d’estat major israelià, Gadi Eisenkot, s’ha reunit aquesta matinada d’emergència amb comandaments militars, i el ministre de Defensa, Avigdor Lieberman, ha mantingut una reunió amb alts caps de l’Exèrcit i els serveis d’espionatge per avaluar la situación.

L’aeroport de Ben Gurion, a prop de Tel-Aviv, ha canviat les rutes d’aterratge previstes "per la situació de seguretat", segons ha informat el digital israelià Ynet.