UN CAS MACABRE

França jutja una mare que va amagar la seva filla al maleter del cotxe

La nena, que avui té 7 anys, presenta seqüeles irreversibles després de passar tancada els seus dos primers anys de vida

zentauroepp45874189 rosa maria da cruz  the mother of serena  gestures during he181112190705

zentauroepp45874189 rosa maria da cruz the mother of serena gestures during he181112190705 / GEORGES GOBET

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Rosa Maria Da Cruz, una mare de família de 45 anys, va portar el seu Peugeot 307 a un garatge de la Dordonya, al sud-oest francès, el 25 d’octubre del 2013. Intrigats per l’estrany soroll que sortia del maleter, els mecànics Guillaume Iguacel i Denis Latour, el van obrir i van descobrir amb horror un nadó de 23 mesos ficat en un cabàs.

Era una nena completament despullada que agonitzava banyada en pipí, deshidratada i bruta, i incapaç de sostenir el cap, els braços i les cames. La seva mare havia donat a llum en secret dos anys abans, víctima de la síndrome de la negació de l’embaràs, i la va amagar perquè no la veiés ningú, ni el seu marit ni els seus altres tres fills. Ni els veïns, ni la seva família a Portugal en coneixien la seva existència. Li va dir Serena.

La primera paraula, als 18 mesos

Durant gairebé dos anys la va amagar en una habitació en obres en la planta baixa de la casa on vivien. Ningú hi entrava tret de la Rosa Maria, que s’aixecava d’hora per donar-li un biberó i quan sortia de casa la ficava al maleter del cotxe.

“A la nit, quan tothom dormia em ficava al llit al seu costat, li parlava, li posava música, l’acariciava, li deia que l'estimava, intentava jugar amb ella. Teníem una relació especial”,va declarar la mare en el seu moment davant les càmeres de televisió.

Però quan va ser interrogada pel jutge el novembre del 2017, va descriure una relació ben diferent amb la seva filla. Va començar a parlar amb ella només a partir dels 18 mesos, quan el nadó li va somriure. Va ser també en aquell moment quan va començar a vestir-la i arreglar-la una vegada per setmana.

Seqüeles permanents

Da Cruz assegura que mai la va maltractar, però que no podia ocupar-se d’ella com ho feia amb la resta dels seus fills i que va intentar mantenir-la viva. La Serena presentava un retard considerable en el seu desenvolupament psicomotor i les seqüeles d’haver crescut enmig del silenci i la foscor seran permanents.

Notícies relacionades

Els fets, que en paraules del fiscal encarregat del cas “desafiaven la imaginació” i van provocar una gran commoció en la societat francesa, són jutjats a partir d’avui en un tribunal de Tula. La mare s’arrisca a 20 anys de presó.

La Serena ara té 7 anys i viu en una família d’acollida a Corresa. Camina, corre i li agrada anar amb bicicleta però no suporta estar tancada. No parla, i manifesta tots els símptomes d’un espectre autista. “No viu al nostre món. La Serena està oculta en el fons d’ella mateixa”, ha relatat a France Info l’advocada d’Ajuda Social a la Infància del departament de Corrèze, Isabelle Faure-Roche.

Temes:

França