GRAVACIONS A AL-JAZEERA

«M'ofego, treu-me aquesta bossa del cap. Soc claustrofòbic», últimes paraules de Khashoggi

L'àudio confirmaria l'assassinat del periodista a l'Ambaixada de l'Aràbia Saudita a Istanbul

45764344 601

45764344 601 / JIM WATSON (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La cadena de televisió qatariana Al-Jazeera ha publicat aquest diumenge les que serien suposadament les últimes paraules del periodista saudita Jamal Khashoggi, assassinat per agents saudites al consolat saudita a Istanbul: “M’ofego, treu-me aquesta bossa del cap. Soc claustrofòbic”.

Aquestes paraules estarien recollides en una gravació d’àudio amb els set últims minuts de vida del periodista, mort el 2 d’octubre passat. La informació l’ha publicat Al-Jazeera citant el cap d’investigació del diari turc ‘Daily Sabah’, Nazif Karaman, que assegura que aquesta bossa de plàstic col·locada al seu cap va ser la que li va causar la mort.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar aquest dissabte l'entrega de gravacions sobre la mort de Khashoggi als Estats Units i els seus aliats, però no està clar si es tracta de la mateixa gravació. Erdogan va assegurar a més que l’Aràbia Saudita sap que qui va matarKhashoggi  estava en el grup de 15 persones que van arribar a Turquia un dia abans de la mort del periodista.

Almenys quatre dels 15 homes que formaven part del comando que hauria sigut enviat a Riad per assassinar Khashoggi eren membres del personal de seguretat del príncep hereu saudita Mohamed bin Salman. Karaman ha assenyalat a més en les seves declaracions a Al-Jazeera que el comando saudita va cobrir el terra del lloc de la tortura amb plàstics abans de desmembrar el cos del periodista, un procés que va durar 15 minuts i que va estar dirigit per Salahal-Tubaigi, cap del Consell Científic de Forenses saudita.

Notícies relacionades

Karaman ha assegurat que el ‘Daily Sabah’ publicarà aviat fotografies de les eines que van introduir els saudites al país i que van ser utilitzades contra Khashoggi, així com part de les gravacions que documenten el crim. Les autoritats turques continuen buscant el cos de Khashoggi i s’han trobat restes d’àcid, per la qual cosa es tem que el cadàver fos dissolt per eliminar proves.

L’Aràbia Saudita, d’altra banda, ha detingut 18 d’implicats i ha destituït cinc alts càrrecs per aquest incident. Ankara ha sol·licitat l’extradició dels responsables.