ANIVERSARI A PARÍS

Macron insta a «combatre per la pau» en la cerimònia del centenari de l'armistici de la primera guerra mundial

Uns 70 caps d'estat i de Govern recorren sota la pluja els Camps Elisis

L'acte més important seran el discurs de Macron i el record als morts en el conflicte

zentauroepp45858336 french president emmanuel macron delivers a speech at the op181111222648

zentauroepp45858336 french president emmanuel macron delivers a speech at the op181111222648 / GONZALO FUENTES

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Prop de 70 caps d’estat i de Govern assisteixen aquest diumenge a la cerimònia commemorativa del centenari del’armistici entre les Potències Aliades i Alemanya de la Primera Guerra Mundial que se celebra a l’Arc de Triomf de París.

El president francès, Emmanuel Macron, és el mestre de cerimònies en uns actes que van començar uns minuts després de les 11.00 hora local (10.00 GMT) i en què també participen una quinzena de dirigents d’organitzacions internacionals.

La majoria dels mandataris van recórrer a peu, sota la pluja, els últims metres de l’avinguda dels Camps Elisis per arribar fins a l’Arc del Triomf, mentre de fons tocaven les campanes de les esglésies de París. Sota un sostre de plàstic per mitigar les baixes temperatures i la pluja, el discurs de Macron ha sigut conforme amb la pompa institucional de la trobada a l’apel·lar a un “combat per la pau” i el rebuig decidit de la “fascinació pel rebuig, la violència i la dominació”. ‘Bolero’ de Ravel, a càrrec d’una orquestra completa, ha servit de colofó al discurs de Macron per emfatitzar l’‘ostinato’ (melodia obsessiva) de la proposta del dirigent francès.  

Patriotisme vs nacionalisme 

“El patriotisme és just el contrari del nacionalisme. El nacionalisme el traeix”, va afirmar Macron en un discurs, en què semblaven tots dards al president dels EUA, Donald Trump. Macron va voler diferenciar el patriotisme de França “com nació generosa, portadora de valors universals2 d’aquest nacionalisme que amenaça de fer aparèixer “els antics dimonis” i que “la història amenaça de reprendre el seu passat tràgic”. “Junts podem conjurar aquestes amenaces que són l’espectre del canvi climàtic, la pobresa, la gana, la malaltia, les desigualtats i la ignorància. Hem començat aquesta lluita i la podem guanyar. Continuem perquè la victòria és possible”, va afegir.

Abans, els dignataris, entre qui es troben el rei Felip VI i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, havien sigut rebuts per Macron i la seva esposa, Brigitte, al Palau de l’Elisi.

Van arribar de forma separada, i una mica més tard que la resta, els presidents dels Estats Units, Donald Trump, i de Rússia, Vladimir Putin, que ha aterrat a París amb retard aquest matí.

En els prolegòmens de la cerimònia, dos militants del col·lectiu Femen van protagonitzar un incident al saltar-se les barreres i irrompre amb el tors nu en els Camps Elisis al pas de la caravana en la que viatjava Trump.

Les forces de l’ordre franceses les van reduir ràpidament i les van treure a l’exterior del cordó de seguretat. Prop de 10.000 agents han sigut mobilitzats per garantir la seguretat a París en aquesta jornada.

Notícies relacionades

Macron va començar els actes seguit pel seu primer ministre, Édouard Philippe, i la seva ministra de Defensa, Florence Parly, amb una breu revista de tropes i un homenatge a la bandera mentre sonava l’himne nacional francès, “La Marsellesa”.

L’acte més solemne, juntament amb el discurs del cap de l’Estat francès, serà el record als morts en la Gran Guerra al lloc on es troba el monument al soldat desconegut.