REACCIÓ DEMÒCRATA

Pelosi: "Demà serà un nou dia"

La futura presidenta de la Cambra baixa fa una crida a la unitat

U.S. House Minority Leader Nancy Pelosi reacts to the results of the U.S. midterm elections at a Democratic election night party and rally in Washington, U.S. November 6, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst

U.S. House Minority Leader Nancy Pelosi reacts to the results of the U.S. midterm elections at a Democratic election night party and rally in Washington, U.S. November 6, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst / JONATHAN ERNST (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La líder demòcrata de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, va assegurar que "demà serà un nou dia" per al país després que el seu partit arrabassés la majoria en aquesta cambra als republicans en els comicis de mig mandat.

Pelosi, que serà a partir del gener la presidenta de la Cambra baixa nord-americana, després de vuit anys en mans conservadores, va insistir que el triomf dels demòcrates d’aquesta nit no té a veure amb les diferències partidistes, sinó amb "conservar els valors constitucionals" dels Estats Units.

"Amb aquesta nova majoria demòcrata honrarem els valors dels nostres pares fundadors", va insistir la congressista per Califòrnia en el seu discurs de victòria, després de rebutjar la divisió i remarcar la necessitat de "restaurar el control i la divisió de poders".

"Tots hem tingut prou divisió. El poble nord-americà vol la pau. Vol resultats", va reiterar la demòcrata.

La primera presidenta de la Cambra

Pelosi es va convertir el 2006en la primera dona a arribar a la presidència de la Cambra baixa dels Estats Units en la història, però el 2010 els demòcrates van perdre la majoria en favor dels republicans, moment des del qual ha sigut la líder de la minoria.

No obstant, al llarg de la campanya part del seu partit li ha sol·licitat que deixi espai a altres congressistes per posar-se al capdavant dels progressistes en el Congrés, cosa que li ha comportat també nombroses crítiques dels republicans.

Notícies relacionades

Hores abans de la victòria, Pelosi va descartar en una entrevista amb la cadena PBS dur a terme un procés de judici polític per buscar la destitució del president Donald Trump, i va preferir mostrar-se com el fre de les polítiques abusives dels republicans i la defensa de l’accés a la sanitat.

Tot i que els demòcrates no comencin un judici polític contra Trump, com s’ha especulat gairebé des que va arribar a la Casa Blanca, sí que podran tenir el control de les comissions de control de la Cambra baixa, impulsar lleis i obrir processos d’investigació i control de poder.