El mur de Trump s'esquerda amb la pèrdua de la meitat del Congrés

Els demòcrates recuperen la Cambra de Representants i els republicans augmenten la majoria en el Senat

zentauroepp45688290 file   in this oct  27  2018  file photo  president donald t181030130638

zentauroepp45688290 file in this oct 27 2018 file photo president donald t181030130638 / Andrew Harnik

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Idoya Noain

Quan es despertin avui els dos partits que monopolitzen la vida política nord-americana tots hauran guanyat. Les grans cadenes de televisió donen per fet que els demòcrates recuperaran la Cambra de Representants i els republicans augmentaran la majoria en el Senat. Quan encara no se sap el resultat definitiu, aquest desenllaç dibuixa un Congrés bloquejat, dos anys de paràlisi legislativa, d’acord amb l’escàs esperit pactista que impera al Capitoli. Però aquest resultat confirma també quel’onada blavaque presagiaven els demòcrates només ha aconseguit esquerdar el mur de Donald Trump. Amb dos anys de fúria i caos no n’hi ha hagut prou per tallar les dues ales al president.

El tomb massiu al mapa polític haurà d’esperar. El resultat dona un país dividit en dues meitats, tal com anticipaven les enquestes, que perfilaven un camí franc per als demòcrates a la Cambra baixa, però moltes dificultats al Senat, on defensaven la majoria d’escons en joc, 10 dels quals en estats on Trump va guanyar còmodament el 2016. La repulsió que el president desperta en una part significativa del país, avergonyida dels seus rampells tuitaires i alarmada pel seu nacionalisme xenòfob, havia d’impulsar el canvi com aquell que va desposseir Bill Clinton el 1994 o va humiliar Barack Obama el 2010, quan el Tea Party va irrompre a Washington.

Però el tsunami demòcrata ha acabat sent un marejol, important, però insuficient per deixar sense mandat el president. Els suburbis i les grans metròpolis li han irat l'espatlla, però les zones rurals i els bastions republicans amb prou feines s’han mogut. Trump ha demostrat que manté la fidelitat d’una part important del país i que ha transformat el partit conservador. Amb algunes excepcions, els seus millors deixebles són els que han aguantat més bé el tipus. Així ha sigut en la carrera al Senat per Tennessee o en la baralla pel càrrec de governador a Florida, on el trumpista Ron DeSantis ha impedit a Andrew Gillum convertir-se en el primer governador negre de l’estat.

Com s’esperava, els dos partits van cantar victòria abans que se sàpiga el recompte final a les dues cambres.“Èxit espectacular aquesta nit. Gràcies a tots”, va tuitejar el president. Des del bàndol demòcrata, el seu líder a la Cambra baixa, la qüestionada Nancy Pelosi, va anticipar una nova era per al país. “Demà serà un nou dia a Amèrica. Hem recuperat la Cambra de Representants per al poble”.

Notícies relacionades

Els somnis demòcrates d’arrabassar el Senat, una cambra clau per posar traves a la política exterior del president i frenar els seus nomenaments en el poder judicial, es van esvair a mesura que els seus candidats perdien a IndianaDakota del NordTexas o Tennessee, els estats cridats a decidir el color de la cambra. Beto O'Rourke, la gran estrella emergent del Partit Demòcrata, l’home que per primera vegada des del 1988 va posar Texas al seu abast, va vorejar la victòria, però va acabar perdent contra de Ted Cruz, potser el polític més odiós del país.

Aquest desenllaç anticipa dos anys encara més aspres a Washington. Acostumat a governar sense condicions, Trump perdrà el control del Congrés i la seva vida es complicarà substancialment. Els demòcrates podran impulsar projectes de llei, però sobretot podran obrir comissions d’investigació per escrutar les seves finances, els seus conflictes d’interès o els nexes del seu entorn amb la trama russa. Al seu abast quedarà també posar en marxal’'impeachment’, un escenari que paralitzaria la vida política del país. Pelosi ha dit que, de moment, no entra en els plans del partit.