DISTENSIÓ AL PAÍS AFRICÀ

El Govern etíop firma un acord de pau amb un històric grup rebel

Etiòpia treballa per la pau i la reconciliació a la zona de la banya de l'Àfrica

zentauroepp45511238 file photo  ethiopia   s prime minister  abiy ahmed addresse181022104824

zentauroepp45511238 file photo ethiopia s prime minister abiy ahmed addresse181022104824 / Reuters Staff

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Governd’Etiòpia ha firmat un acord de pau amb un dels més longeus partits opositors armats, l’independentista Front d’Alliberament Nacional d’Ogaden (ONLF), han informat avui mitjans locals.

La firma de l’acord es va dur a terme a última hora de diumenge a la capital eritrea d’Asmara, després d’una reunió entre el ministre d’Afers Exteriors etíop, Workneh Gebeyehu, i el líder de l’ONLF, Mohamed Umer Usman.

"Aquest és l’inici d’un nou capítol de pau i estabilitat per a Etiòpia, en particular per a la Regió Somali", coneguda popularment com a Ogaden, va dir Workneh, en declaracions recollides per la televisió Fana Broadcasting Corporate (FBC), afí al Govern.

Alto el foc

L’ONLF és la formació rebel separatista amb la trajectòria més llarga de la Regió Somali d’Etiòpia (est), ja que va començar les seves activitats el 1987. El grup ja havia anunciat l’agost passat un alto al foc unilateral i havia instat el Govern del primer ministre etíop, Abiy Ahmed, al diàleg.

Notícies relacionades

Un mes abans, l’Executiu d’Abiy havia aprovat una llei que eliminava la qualificació de "grup terrorista" tant al Front d’Alliberament Oromo (OLF), com a l’ONLF i al grup Ginbot 7, l’organització més gran armada a l’exili, els líders del qual van tornar al país el setembre passat. Aquests tres grups polítics, que han estat exiliats a Eritrea, van ser qualificats com a terroristes el maig del 2011, quan el Parlament també va incloure en la llista les organitzacions gihadistes Al-Qaida i Al-Shabab.

Canvis a Etiòpia

Des de la seva arribada al Govern l’abril passat, Abiy ha adoptat diverses mesures favorables a la democràcia al país, com la firma del tractat de pau amb Eritrea, la reconciliació amb l’oposició i la privatització parcial de grans companyies estatals en sectors com ara l’aviació, les telecomunicacions i altres àrees estratègiques.

Temes:

Etiòpia Àfrica