TENSIÓ DIPLOMÀTICA

Alemanya demana que altres països de la UE també suspenguin la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Altmaier, ministre d'Economia alemany, afirma que és la manera de pressionar Riad i aclarir l'assassinat de Khashoggi

zentauroepp44028120 german chancellor angela merkel gives a speech at the bundes180628101324

zentauroepp44028120 german chancellor angela merkel gives a speech at the bundes180628101324 / JOHN MACDOUGALL

1
Es llegeix en minuts
REUTERS

El ministre d’Economia d’Alemanya, Peter Altmaier, ha dit aquest dilluns que el seu Govern vol que altres països de la Unió Europea també suspenguin la venda d’armes a l’Aràbia Saudita en protesta per la mort del periodista Jamal Khashoggi al consolat saudita a Istanbul. La petició d’Altmaier s’uneix a l’anunci de la cancellera Angela Merkel de paralitzar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita i la seva petició que la UE trobi una "posició comuna" en aquest assumpte. Merkel va fer l’anunci diumenge en un acte electoral.

Les autoritats saudites han donat versions diferents i contradictòries sobre el que el va passar al periodista des que va accedir al consolat el 2 d’octubre fins que han admès que el reporter va morir dins de la legació diplomàtica. Aquest diumenge, el ministre d’Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, va assegurar que l’assassinat del periodista va ser "un error greu i enorme" i va provar de desvincular-lo del príncep hereu, Mohamed bin Salman.

Vendes per valor de 400 milions

Altmaier, un pròxim aliat de Merkel, ha dit que les explicacions de les autoritats saudites sobre el cas no han sigut fins al moment suficients. "El Govern està d’acord que no aprovarem més exportacions d’armes de moment perquè volem saber què va passar", ha afirmat el titular d’Economia, en declaracions a la cadena de televisió ZDF.

Notícies relacionades

Fins al 2018, l’Executiu alemany havia aprovat exportacions d’armes per valor de més de 400 milions d’euros destinades a l’Aràbia Saudita, la qual cosa convertia el país en el seu segon comprador més gran després d’Algèria. A la pregunta de si Alemanya farà marxa enrere en els contractes d’armes ja firmats amb les autoritats saudites, el ministre d’Economia alemany ha afirmat que es prendrà una decisió sobre això "molt aviat".

Secundar la proposta

Altmaier ha assegurat que altres països de la Unió Europea haurien d’aturar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita per augmentar la pressió sobre Riad entorn del cas de Khashoggi. "Per a mi, seria molt important que arribéssim a una postura conjunta europea". "Perquè només si tots els països europeus estan d’acord s’aconseguirà causar impressió en el Govern a Riad. No tindrà cap conseqüència positiva si nosaltres parem les importacions d’armes però altres països alhora omplen aquest buit", ha explicat.