NOVA GUERRA FREDA

Rússia amenaça amb "represàlies" per la retirada dels EUA del pacte nuclear

El Kremlin exigirà explicacions a l'assessor de seguretat nacional, John Bolton, en la seva visita a Moscou

Gorbatxov, un dels artífexs del tractat, adverteix dels perills d'una altra cursa armamentística

zentauroepp45014100 russia s president vladimir putin  r  and chief of the gener180913101224

zentauroepp45014100 russia s president vladimir putin r and chief of the gener180913101224 / ALEXEY NIKOLSKY

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L’anunci del president nord-americà, Donald Trump, de retirar el seu país del Tractat de Forces Nuclears Intermèdies (INF, per les seves sigles en anglès) ha tingut l’efecte d’una bomba a Moscou, tot i que les reaccions de pes vindran de segur després de les explicacions que haurà d’oferir l’assessor de seguretat nacional dels EUA, John Bolton, durant la seva imminent visita a la capital russa. El viceministre d’Exteriors, Serguei Riabkov, ha qualificat la decisió de “molt perillosa”, i ha amenaçat amb “represàlies”.

Riabkov ha fet servir paraules especialment dures en la seva resposta al líder de la Casa Blanca, molt poc habituals per a un alt diplomàtic. Ha acusat als EUA d’actuar de forma “matussera” i “grollera”, i ha previngut que el seu país respondrà amb mesures que implicaran “la tecnologia militar”. El responsable rus no només ha negat taxativament que el seu país hagi violat el tractat INF, sinó que ha acusat el seu rival de fer el mateix en aquesta nova guerra freda entre les dues superpotències nuclears que va prenent cos a poc a poc. “No només no violem el tractat, sinó que el respectem de la forma més estricta; en canvi, hem hagut de donar proves de paciència al llarg dels anys a les flagrants violacions per part dels EUA”.

De les paraules de Riabkov es dedueix que el Kremlin espera que no pocs països aliats dels EUA es posicionin en contra de la retirada. "Estic segur que la comunitat internacional no la comprendrà [la decisió] i que provocarà condemnes molt greus", ha destacat. 

La reacció del líder del Kremlin i dels principals ministres russos concernits haurà d’esperar al final de la visita de dos dies a la capital russa que Bolton realitzarà a partir d’aquest dilluns. El conseller de seguretat nacional es reunirà amb importants dirigents, incloent el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, el seu homòleg rus, Nikolai Pàtruixev, i finalment amb el mateix president rus, Vladímir Putin. “Esperem que ens explicarà de forma més substancial i clara quines accions pensen emprendre els EUA”, ha emfatitzat Riabkov.

La desolació de Gorbatxov

Qui aquest diumenge no ocultava la seva desolació era l’expresident soviètic Mikhaïl Gorbatxov, un dels artífexs del tractat INF, firmat per ell i pel difunt expresident nord-americà Ronald Reagan a Washington el 1987. “Sota cap circumstància s’han de trencar vells acords de desarmament... ¿no entenen a Washington a què podria portar això?”, ha declarat a l’agència Interfax.

El motiu que addueix Washington per denunciar el tractat són les proves que ha realitzat Rússia amb el míssil 'Novator 9M729', en la terminologia de l’OTAN SCC-8. Segons Christopher Ford, vicesecretari d’Estat per a la Seguretat i No Proliferació, el projectil té un abast d’entre 500 quilòmetres 5.500 quilòmetres, el radi vetat pel tractat INF. Molts especialistes dubten que Washington pugui finalment provar les seves acusacions per aconseguir obtenir el recolzament dels seus aliats, tot i que tampoc ho descarten. "Atès que els EUA semblen molt confiats en la seva conclusió sobre l’abast del 9M729, hem d’assumir que té bona informació", ha escrit Pàvel Podvig, director del Projecte Forces Nuclears Russes.

El tractat INF és un dels pilars del desarmament nuclear global, i va suposar l’eliminació, el 1991, de gairebé 2.700 caps nuclears, molts d’aquests per part de l’extinta Unió Soviètica. Tot apunta que Rússia intentarà responsabilitzar davant dels ulls de la comunitat internacional als EUA del pas enrere en la desnuclearització del planeta. No obstant, en el passat Moscou també ha donat a entendre que podria acabar denunciant el tractat en resposta al desplegament d’escuts antimíssils en antics membres del Pacte de Varsòvia

La decisió pot ser el pròleg d’una nova cursa armamentística mundial, una cosa que ja va airejar el mateix president dels EUA poc abans d’assumir el càrrec, el desembre del 2016. "Els superarem a cada pas i els sobreviurem", va declarar llavors a la cadena CNBC. 

   

Notícies relacionades