INVESTIGACIÓ EN MARXA

La policia alemanya no descarta que el segrest de Colònia fos un atac terrorista

La investigació apunta un home de 55 anys que va atacar un establiment amb un còctel molotov i que anava carregat amb material inflamable

zentauroepp45484935 epa8997  colonia  alemania   16 10 2018   agentes de polic a181016165507

zentauroepp45484935 epa8997 colonia alemania 16 10 2018 agentes de polic a181016165507 / SASCHA STEINBACH

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A poc a poc es van aclarint els detalls del violent segrest produït ahir a Colònia, quan un home va prendre una dona com a ostatge i es va atrinxerar en una farmàcia de l’estació central de trens. Després de reduir el sospitós i alliberar la víctima, aquest dimarts la ciutat alemanya ha tornat a la normalitat, però amb molts interrogants per resoldre. ¿Què va passar realment?

Tot i que la policia ha remarcat que està investigant totes les possibles motivacions d’aquest crim, no ha descartat una hipòtesi altament probable, que es tractés d’un atemptat terrorista. Així, testimonis van assegurar que l’atacant s’havia descrit com a membre del Daesh, el nom àrab de la milícia fonamentalista Estat Islàmic.

Els cossos de seguretat també investiguen el presumpte autor de l’atac, una dada que encara no s’ha aclarit. No obstant, la policia ha donat a conèixer que totes les sospites apunten com a “molt probable” un home de nacionalitat siriana de 55 anys la documentació del qual es va trobar a la farmàcia. El sospitós ja estava fitxat per la policia des del 2016 per antecedents penals vinculats amb el robatori, l’ús de drogues i violació de domicili. La fiscalia de Colònia ja ha obert una investigació per temptativa d’assassinat i lesions físiques.

Atac amb còctel molotov

Totes les alarmes van saltar aquest dilluns a les 12.45 hora local quan la policia va alertar d’una “situació d’amenaça” a l’estació central de Colònia. Un home“aparentment armat”va sembrar el caos al llançar un còctel molotov contra un restaurant de menjar ràpid, un atac que va causar cremades a una nena de 14 anys.

El foc ocasionat va disparar el sistema de ruixadors automàtics i aparentment a causa d’això l’atacant es va desplaçar a un establiment farmacèutic pròxim, ubicat a la plaça de Breslauer, on es va atrinxerar i va prendre una treballadora com a ostatge. La policia es va posar en contacte amb l’home, que va exigir, segons la investigació, una maleta i una bossa de viatge que havia deixat al restaurant de menjar ràpid, així com un extractor de fums.

Operatiu especial

Paral·lelament a la negociació, la policia va trobar cartutxos de gas, acceleradors de combustió i van captar una forta olor de gasolina. Segons apunta el ‘Zeit’, el segrestador va enganxar un cartutx de gas al cos de la dona amb cinta adhesiva. Després de dues hores de màxima tensió, aquest descobriment va activar a les 14:54 hores un operatiu especial del grup GSG 9 per alliberar la víctima. Durant l’acció policial l’atacant va ser neutralitzat i detingut i posteriorment se'l va traslladar a l’hospital per fer-li una operació per diverses ferides de bala. Actualment es troba en estat crític i sota cures intensives. Tres persones més també van resultar lleument ferides.

Notícies relacionades

Els agents li van disparar després de veure que tenia una arma. No obstant, encara falta aclarir si aquesta era una arma afilada, com ara un ganivet, o de foc, com ara una pistola. Segons Klaus Rüschenschmidt, cap d’operacions de la policia de Colònia, se sospita que l’atacant “va intentar cremar viva l’ostatge”, una cosa que tampoc ha sigut confirmada.

Aquest dimarts la policia ha registrat un apartament a Colònia i ha demanat als possibles testimonis del que va passar a l’estació central que cooperin i proporcionin fotos o vídeos que puguin ajudar la investigació que segueix en curs.