INFORME

Un 25% de les diputades de parlaments europeus ha patit assetjament sexual

L'estudi es basa en entrevistes fetes a 123 dones, entre polítiques i personal femení de les cambres legislatives de tot Europa

zentauroepp36050375 congreso diputados181016192028

zentauroepp36050375 congreso diputados181016192028 / JAVIER LIZON

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un 25% de les parlamentàries europees afirmen haver sigut víctimesd’assetjament sexual  a la feina i un altre 6,2% asseguren haver sigut agredides sexualment, revela un informe difós avui per la Unió Interparlamentària (UIP) i l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE). 

El percentatge de les víctimes d’assetjament assoleix el 40,5% entre dones del personal parlamentari, indiquen els autors d’aquest treball que van entrevistar de forma confidencial 81 parlamentàries i 42 treballadores més de parlaments europeus entre gener i juny del 2018.

Així, entre les parlamentàries, un 85,2% va dir haver patit violència psicològica durant el seu mandat, un 46,9% amenaces de mort o de violació, un 58,2% atacs sexistes a les xarxes i un 67,9% comentaris sobre el seu aspecte físic. Entre el personal parlamentari femení, un 19,5% es va considerar víctima d’assetjament moral i un 7,1% de violència física. A més, un 50% va rebre comentaris sexistes o de naturalesa sexual. Les dones menors de 40 anys són les principals afectades.

Les participants van destacar que tots aquests atacs van tenir efectes negatius sobre la seva salut física i psicològica, i repercussions també en la qualitat i eficàcia de la seva feina, i per tant en les polítiques públiques.

Els autors d’aquestes agressions van ser tant adversaris polítics com companys del seu propi partit o simples ciutadans.

Denúncies

L’informe va alertar que les denúncies d’aquest tipus d’actes són escasses: tot just el 23,5% de les parlamentàries i el 6% de les treballadores que van patir assetjament ho van denunciar, majoritàriament a causa del temor de perdre el lloc o que es veiés afectada la seva carrera.

“Aquest estudi reflecteix una trista realitat. El món polític no es deslliura del #MeToo. Fins que la desigualtat entre dones i homes persisteixi, cap dona està a l’empara de la violència i de l’assetjament”, va indicar en el comunicat la presidenta de l’APCE, Liliane Maury Pasquier.

Balanç

Notícies relacionades

Els dos organismes van denunciar que en la política es dona una conjunció de factors que contribueixen que aquest tipus de pràctiques proliferin. Entre ells, ser un espai de predomini masculí, de molta competència i en el qual l’estatut de parlamentari confereix certa sensació d’impunitat.

La UIP i l’APCE van recomanar reforçar les polítiques internes dels parlaments, aplicar mecanismes de denúncia i investigació confidencials, garantir que les víctimes hi tinguin accés o establir i aplicar sancions disciplinàries i accions de comunicació i sensibilització.