DISTENSIÓ A COREA

Pyongyang i Seül acorden reconnectar-se per carretera i tren

Els dos països començaran a consolidar les infraestructures que afavoriran la circulació entre tots dos

zentauroepp45469925 jhk01  panmunjom  korea  republic of   14 10 2018   south ko181015110236

zentauroepp45469925 jhk01 panmunjom korea republic of 14 10 2018 south ko181015110236 / KOREA POOL POOL

1
Es llegeix en minuts
Afp / Efe

Els governs de les dues Corees han acordat aquest dilluns començar a finals de novembre o principis de desembre les obres en les infraestructures que connectaran els dos països. També han decidit modernitzar els seus trens i les vies, complint l’acordat en la cimera intercoreana celebrada el setembrepassat. La reunió d’avui, que ha tingut lloc a la localitat fronterera de Pammujeon, ha estat encapçalada pel ministre sud-coreà d’unificació, Cho Myoung-gyon , i el seu homòleg nord-coreà, Ri Son-gwon

El pacte suposarà tornar a connectar els dos territoris per carretera i tren, comunicacions que estan tallades des de la guerra de Corea, que va acabar el 1953. Per abordar el problema de les famílies separades durant el conflicte, les dues parts han acordat que es reuniran representants dels dos països amb la Creu Roja al novembre. 

Candidatures conjuntes

En la trobada s’ha estudiat, també, la possibilitat d’una candidatura conjunta per als Jocs Olímpics del 2032 i que músics de Corea del Nord puguin actuar a la veïna del sud. Els detalls d’aquests dos projectes s’abordaran al novembre. Corea del Sud desitja presentar, a més, la seva candidatura per organitzar el Mundial de futbol del 2030 i pretén fer-ho de forma conjunta amb altres països, entre els quals, Corea del Nord. 

Acostament entre líders

Notícies relacionades

D’altra banda, el president de Corea del Sud, Moo Jae-in, ha elogiat el seu homòleg del nord, Kim Jong-un, en una entrevista apareguda al diari francès 'Le Figaro'. El mandatari sud-coreà afirma que valora positivament la seva sinceritat. També ha fet una crida a la comunitat internacional perquè el segueixi en el seu desig de pau.

 / EFE / Moon Jae-in assisteix a un concert amb la seva dona durant el seu viatge institucional a París.

En l’entrevista, Moon afirma que la voluntat de Kim Jong-un pel desenvolupament econòmic del seu país és "ferm", en detriment de les armes nuclears, sempre que no afecti la naturalesa del règim nord-coreà. Moon ha sigut un dels valedors més grans del desarmament de Pyongyang.