26 maig 2020

Anar al contingut

Al consolat de l'Aràbia Saudita

Turquia diu que té gravacions de l'assassinat de Khashoggi

Segons el 'Washington Post', s'hi mostra que el periodista va ser detingut al consolat saudita per un equip de seguretat, que després el va matar i li va desmembrar el cos

Adrià Rocha Cutiller

Turquia diu que té gravacions de l'assassinat de Khashoggi

Hasan Jamali

El Govern turc ha revelat a funcionaris dels EUA que disposa de gravacions de vídeo i àudio que demostren que el periodista Jamal Khashoggi va ser assassinat al consolat de l’Aràbia Saudita d’Istanbul, ha revelat el 'Washington Post’.

En les gravacions es mostra que Khashoggi, columnista del 'Washington Post’ crític amb el Govern saudita, va ser detingut al consolat per un equip de seguretat que, després, el va matar i li va desmembrar el cos, diu el diari, que cita com a fonts funcionaris turcs i nord-americans.

Khashoggi va desaparèixer el dia 2 d’octubre després d’entrar al consolat saudita per recollir uns documents oficials necessaris per al casament amb la seva nòvia turca.

El diari, en la seva pàgina web, destaca que en particular la gravació d’àudio "proporciona algunes de les proves més persuasives i espantoses que l’equip saudita és responsable de la mort de Khashoggi".

"La gravació de veu des de l’interior de l’ambaixada exposa el que li va succeir a Khashoggi després de la seva entrada", va dir una font coneixedora de la gravació i que no va voler revelar la seva identitat atesa la naturalesa "extremadament sensible" de la informació d’Intel·ligència.

Segons aquesta font, "es pot sentir com va ser interrogat, torturat i després assassinat".

Trump, reticent a sancionar l’Aràbia Saudita

La setmana passada, amics de Khashoggi van assegurar tenir la certesa que el periodista va ser assassinat al consolat i, fins i tot, que el seu cadàver va ser trossejat i tret en maletes, però el Govern turc no ha comentat oficialment aquestes acusacions i Riad les nega.

El president nord-americà, Donald Trump, es va mostrar ahir reticent a sancionar l’Aràbia Saudita per la desaparició de Khashoggi i va dir que "no seria acceptable" suspendre la venda d’armes al regne, aliat pròxim de Washington.

Trump va pronosticar que hi haurà "respostes abans del que la gent creu" sobre el que li va passar al periodista.

Els senadors nord-americans Bob Corker i Robert Menéndez, republicà i demòcrata, respectivament, van enviar aquest dimecres una carta a Trump en la qual li demanaven que imposés sancions a qualsevol funcionari saudita implicat en la desaparició o mort de Khashoggi.