COMMOCIÓ

Turquia sospita que el periodista desaparegut va ser assassinat en el consolat de l'Aràbia Saudita

El saudita Jamal Khaixoggi, col·laborador de 'The Washington Post', és en parador desconegut des que va entrar a l'edifici diplomàtic a Istanbul

zentauroepp45359692 file photo  a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543

zentauroepp45359692 file photo a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543 / Osman Orsal

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Hi ha pocs fets segurs en el cas: tothom està d’acord que Jamal Khaixoggi, periodista saudita, exiliat als Estats Units, opositor al règim del seu país i col·laborador de ‘The Washington Post’, va entrar aquest dimarts per la porta del consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul. Volia demanar uns papers per poder casar-se amb la seva parella turca. El tràmit costa minuts.

A partir d’aquí, la pista es perd. Les proves desapareixen i les acusacions comencen. El Govern turc, durant aquesta setmana, ha estat insistint que Jashoggi mai va sortir del consolat. Que tenen imatges del periodista entrant a l’edifici, però no sortint-ne.

Però les autoritats turques van més enllà. Dissabte a la nit, oficials turcs van assegurar a l’agència Reuters que el periodista va ser assassinat allà mateix i el seu cadàver traslladat a Riad. De fet, segons les fonts turques, el Govern saudita va enviar un grup de 15 persones a Istanbul per assassinar Jashoggi.

“Ho confirmem. La notícia que Jamal Khaixoggi va ser assassinat és certa –ha dit un amic del periodista a la premsa turca aquest diumenge–. Una segona informació indica que va ser assassinat de forma molt salvatge, però no està del tot confirmada. El que sí que està confirmat és que el van matar”. Turquia, en els propers dies, assegura que publicarà proves del seu assassinat.

Els saudites, en canvi, ho neguen tot. Diuen que Jashoggi va abandonar el seu consolat el mateix dimarts, pocs minuts després d’entrar. Però no han aportat cap prova: expliquen que el sistema de càmeres del consolat estava apagat.

“Una font oficial del consolat general del Regne de l’Aràbia Saudita a Istanbul ha negat les informacions difoses per l’agència Reuters i atribuïdes a fonts turques que el ciutadà saudita Jamal Khaixoggi va ser assassinat en el consolat saudita a Istanbul. El regne saudita es preocupa per la seguretat dels seus ciutadans, siguin on siguin”, ha dit el Consolat saudita a Istanbul aquest diumenge, en un comunicat difós en xarxes socials.

Crític amb el seu govern

Notícies relacionades

Crític amb el seu governCrític fervent de la manera de governar del príncep hereu saudita, Mohammed Bin Salman, Jamal Khaixoggi va abandonar el seu país i es va instal·lar als Estats Units fa un any. Allà va començar a col·laborar amb ‘The Washington Post’, on comentava, a través de columnes d’opinió, la política del seu país, les purgues contra membres de la família reial, la guerra al Iemen i les novetats en matèria de drets socials comel permís als saudites d’anar al cine o que les dones puguin conduir.

“Als Saudites se’ns demana que abandonem qualsevol esperança de tenir una mica de llibertat política, que callem davant de les detencions mentre esperen que aplaudim les reformes socials del príncep hereu. El seu missatge és clar: cap veu independent serà permesa. ¿No hi ha cap altra manera? ¿De veritat hem d’escollir entre cines i els nostres drets com a ciutadans a expressar la nostra opinió?”, es preguntava el periodista en una columna al diari nord-americà.