Itàlia dispara el dèficit en el seu pressupost i inquieta la UE

El Govern afirma que vol un diàleg amb Brussel·les

undefined43551501 epa6024  roma  italia   30 05 2018  el l der del movimiento 180824114045

undefined43551501 epa6024 roma italia 30 05 2018 el l der del movimiento 180824114045 / FABIO FRUSTACI

1
Es llegeix en minuts
EFE

El ministre de Desenvolupament Econòmic d’Itàlia, Luigi Di Maio, ha defensat aquest divendres el pressupost pactat pel govern que eleva el dèficit fins al 2,4% del producte interior brut (PIB) per als pròxims tres anys però ha dit que el Govern no vol enfrontaments amb la Unió Europea, sinó que "ara comença el diàleg".

El Govern va firmar dijous el quadre macroeconòmic, que a Itàlia es diu Document d’Economia i Finances (DEF), que no serà publicat fins que sigui aprovat pel Parlament italià, per la qual cosa el seu contingut es va coneixent a mesura que els membres del Govern fan declaracions.

En aquest text, l’Executiu ha pactat incrementar el dèficit fins al 2,4% del PIB, tal com demanaven les dues formacions governamentals, el Moviment Cinc Estrelles (M5S) i la Lliga, i en contra de les advertències del ministre d’Economia, l’independent Giovanni Tria, que advocava per mantenir un ajustament més gran en els comptes. De fet, Tria havia afirmat en les últimes setmanes que no estava disposat a apujar el dèficit per sobre de l’1,6%.

Encreuament d’afirmacions

El comissari europeu d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, ha advertit que aquesta pujada del dèficit per al 2019 s’escapa de les regles europees.  Di Maio ha respost  que "les preocupacions (de Moscovici) són legítimes", però ha garantit que el Govern treballa per no perjudicar l’economia del país.

A Itàlia, els inversors no han acollit amb bon ànim l’anunci  i la borsa de Milà perd més d’un 2% dues hores després de l’obertura, mentre que la prima de risc s’està movent entorn dels 260 punts, des dels 235 en els quals va tancar dijous. La rendibilitat del bo a deu anys ha crescut fins al 3,16%, del 2,89% en el qual va acabar dijous.

Notícies relacionades

Partits de l’oposició han criticat el Govern per incrementar el dèficit 0,8 punts percentuals més sobre l’1,6% que defensava el ministre Tria com el més convenient. "Incrementar el dèficit és una bogeria. [...] Hem d’estar preocupats", ha opinat el diputat de Forza Italia Alessandro Cattaneo, a les xarxes socials.

Per al coordinador del partit +Europa Benedetto Della Vedova, el ministre d’Economia "va intentar ser raonable per conduir Itàlia a la zona de seguretat", però va cedir a les pressions de l’M5S i de la Lliga.