tensió a àsia

Els EUA venen armes a Taiwan en plena guerra comercial amb la Xina

Washington continua amb el seu programa de protegir l'illa amb el subministrament de material de guerra per un valor de 330 milions de dòlars

zentauroepp45187032 file   in this april 13  2018  file photo  taiwanese f 16 je180925122755

zentauroepp45187032 file in this april 13 2018 file photo taiwanese f 16 je180925122755 / Chiang Ying-ying

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Taiwan ha agraït al Govern dels Estats Units l’aprovació d’una nova venda d’armament a l’illa, que permetrà reforçar les seves defenses davant de la Xina, segons ha dit en roda de premsa el portaveu presidencial, Alex Huang. La reacció de Pequín no s’ha fet esperar. El Ministeri d’Afers Estrangers ha dit que la venda "viola severament el dret internacional i les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals, així com els tres comunicats xineso-nord-americans firmats entre els dos països". La venda es produeix en plena guerra comercial entre els EUA i la Xina i dies després que Washington decidís imposar sancions a Rússia per haver venut a Pequín un bon paquet de sofisticat material militar.

Notícies relacionades

L’operació amb Taiwan té un valor de 330 milions de dòlars i consta de recanvis, inclosos els dels avions de combat F-16, C-130 i F-5, i reforça la capacitat defensiva de l’illa, segons un comunicat del Ministeri de Defensa. Per a Taiwan l’aprovació suposa una confirmació del compromís de Washington amb la protecció illenca, en concret de la promesa nord-americana de subministrar armament defensiu, ha assenyalat Huang. "Donarà confiança per enfrontar els creixents desafiaments de seguretat a la regió i garantirà prou capacitat militar per mantenir la pau i l’estabilitat a l’estret de Taiwan", va dir el portaveu presidencial. Taiwan impulsarà la seva indústria armamentista local i intensificarà els contactes militars amb els Estats Units, ha agregat Huang.

Desenvolupament d’equips bèl·lics

En les últimes setmanes, Taiwan ha anunciat el desenvolupament d’equips bèl·lics, inclosos submarins, míssils i avions no pilotats, així com la instal·lació a l’est de l’illa d’una base d’helicòpters, i una pujada del pressupost per a defensa. Tot i que els EUA no reconeixen Taiwan com a país independent, tenen un acord de seguretat amb l’illa i han estat armant-la obertament durant anys, mentre que la Xina sempre ha condemnat els llaços (militars o no) entre els EUA i l’illa.