HOSTILITATS ECONÒMIQUES

Esclata la guerra comercial entre els EUA i la Xina

El Govern de Trump imposa un augment dels aranzels de productes xinesos per valor de 34.000 milions de dòlars

Pequín respon i amenaça d'emprendre els "contraatacs necessaris"

44163479 60contenedores

44163479 60contenedores / JUSTIN SULLIVAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern de Donald Trump ha imposat a la matinada d’aquest divendres un augment dels aranzels a la importació de productes xinesos per valor de 34.000 milions de dòlars, una decisió a què les autoritats de la Xina ja han anunciat que respondran amb "contraatacs necessaris".

L’entrada en vigor d’aquests gravàmens suposa l’inici de la temuda guerra comercial entre les dues potències econòmiques, la relació comercial de les quals s’ha tensat des de l’arribada de Trump a la Casa Blanca.

La primera onada d’aranzels de Washington destinats a 818 categories de béns importats de la Xina inclou majoritàriament components de la cadena de subministrament del sector industrial i tecnològic, però també inclou diversos béns de consum, com leds i cigarrets electrònics, entre d’altres.

L’entrada en vigor d’aquestes sancions del 25% a importacions xineses per valor de 34.000 milions aquest divendres forma part de la primera fase d’un càstig total de 50.000 milions, segons va anunciar la Casa Blanca a mitjans de juny.

Els 16.000 milions restants entraran en vigor en les pròximes dues setmanes, segons va anunciar aquest dijous el mateix Trump, que també va avisar que els EUA respondran amb 200.000 milions més si la Xina decideix contraatacar i després amb 300.000 més.

Els analistes de Bloomberg han calculat que, amb aquestes mesures, el producte interior brut de la Xina per al 2019, que està previst que creixi un 6,5 % aquest any, pot ser que pateixi una desacceleració de dues dècimes.

Resposta de Pequín

Pequín, d’altra banda, ha reiterat en diverses ocasions que no està a favor d’iniciar una guerra comercial contra els Estats Units, però va anunciar "els contraatacs necessaris" com a resposta al que ha fet els Estats Units, si bé no va detallar quan ni com.

Sense anar més lluny, el portaveu del Ministeri de Comerç xinès, Gao Feng, havia dit aquest dijous en roda de premsa que Pequín "no dispararà la primera bala" i que no aplicaria mesures aranzelàries abans que ho fessin els EUA.

"Les mesures dels EUA estan essencialment atacant les cadenes de subministrament i de valor globals. Estan obrint foc contra tot el món, inclòs contra ells mateixos," va sentenciar Feng.

La resposta anunciada per la Xina contra el càstig nord-americà engloba sancions a 545 productes nord-americans, entre els quals destaquen lacarn de porc, el blat, productes lactis, l’arròs i la soja, dos aliments clau en aquesta cultura asiàtica.

Segons projeccions del centre d’estudis Peterson Insitute for International Economics, amb seu a Washington, l’impacte macroeconòmic serà "mínim", però sí que afectarà al terreny micro en determinats sectors i empreses.

En concret, les mesures aranzelàries de la Xina sobre productes nord-americans es traduiran en pèrdua de llocs de treball, alentiment de les inversions i pujada dels preus als EUA, entre d’altres.

Notícies relacionades

"Els Estats Units han de ser el líder d’un ordre econòmic liberal i internacional en què menys nacions adoptin pràctiques mercantilistes, un enfocament que ha produït una enorme riquesa per a nosaltres i els nostres socis comercials aliats", ha assenyalat avui en un comunicat Stephen Ezell, vicepresident de l’ITIF.

A més de les conseqüències en les economies dels dos països, la guerra comercial entre els EUA i la Xina afectarà el funcionament del comerç global, tal com han previst nombroses organitzacions multilaterals, com el Fons Monetari Internacional (FMI).