sortida de la UE

May adverteix els rebels del seu partit que si no recolzen el seu pla de 'brexit' no hi haurà acord

La primera ministra deixa clar als partidaris d'una sortida dura de la UE que és necessari que recolzin un eventual pacte amb Brussel·les per evitar el caos

zentauroepp45055070 file   in this july 24  2018 file photo  british prime minis180917100417

zentauroepp45055070 file in this july 24 2018 file photo british prime minis180917100417 / Matt Dunham

1
Es llegeix en minuts
Reuters

La primera ministra britànica, Theresa May, ha advertit els rebels del seu partit que si rebutgen un eventual acord amb Brussel·les del ‘brexit’ no hi haurà pacte final, cosa que alimentaria encara més el caos. Segons els experts, una sortida sense acord debilitarà Occident, espantarà els mercats financers i bloquejarà les vies del comerç.

El calendari pressiona i el Regne Unit deixarà de formar part dels la UE el 29 de març. De moment tot està en suspens i al si del partit conservadorhi ha una lluita tenaç entre els partidari d’un ‘brexit’ dur  i els que opten per una sortida pausada i molt més suau, com May. "Crec que l’alternativa a això [a no donar suport a un pacte] serà no tenir cap acord", ha dit May a BBC TV.

El pla de la primera ministra pot fracassar i, si passa, pot caure el seu Govern, ja que no és clar si podrà obtenir els 320 vots que necessita a la Cambra dels Comuns, la Cambra baixa del Parlament britànic, per donar llum verda a un possible acord. Els últims senyals indiquen que hi ha cert acostament entre Londres i Brussel·les i que si se segueix així podria aconseguir-se un acord abans de la data límit, tot i que les parts encara estan dividides en almenys una cinquena part dels punts que s’estan negociant.

Crítiques a May

Notícies relacionades

L’exministre de Relacions Exteriors de May Boris Johnson, un dels principals enemics del pla de la primera ministra i representant de la línia dura, ha escrit al diari ‘Daily Telegraph’ que "si les negociacions del ‘brexit’ continuen per aquest camí, acabaran, em temo, en un espectacular accident automobilístic".