La dona que acusa el nominat de Trump al Suprem s'ofereix a testificar al Senat

Una psicòloga de 51 anys ha acusat el jutge Brett Kavanaugh d'agredir-la sexualment quan tots dos eren adolescents

zentauroepp45067171 files  in this file photo taken on september 4  2018 judge b180917190109

zentauroepp45067171 files in this file photo taken on september 4 2018 judge b180917190109 / BRENDAN SMIALOWSKI

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump semblava tenir encarrilada la confirmació de Brett Kavanaugh, el jutge que ha nominat per aconseguir una majoria conservadora en el Tribunal Suprem, però el tràmit parlamentari se li ha complicat en les últimes hores. Després que diumenge sortís a la llum la identitat de la dona que ha acusat Kavanaugh d’agredir-la sexualment quan tots dos eren adolescents, la seva advocada ha anunciat que està disposada a testificar al Senat.

El jutge insisteix que les al·legacions són "completament falses", però s’ha ofert a donar la seva versió dels fets en aquella festa de fa 36 anys per defensar la seva integritat. Aquests últims esdeveniments són una bona notícia per alsdemòcrates, que intenten que la votació final no es produeixi abans de les eleccions legislatives del novembre.

La possibilitat que Christine Blasey Ford acabi declarant davant delComitè Judicial del Senat ha guanyat enters en les últimes hores. Tant la consellera del president, Kellyane Conway, com dos senadors republicans han recolzat la compareixença de Ford per la gravetat de les acusacions esgrimides i la necessitat de legitimar un jutge que ja havia aixecat un ampli rebuig entre els demòcrates pels càrrecs polítics que va ocupar a la Casa Blanca durant la presidència de George Bush.

DIVERSOS SUPORTS / "NINGÚ hauria d’insultar ni ignorar aquesta dona", ha dit Conway. "Hauria de ser escoltada, per més que això no justifiqui un retard excessiu en la votació de Kavanaugh." El pla dels republicans passava inicialment per votar dijous en el comitè perquè la Cambra alta pugui ratificar-lo abans del novembre. En els dos fòrums tenen majories molt ajustades.

Als passadissos del Congrés es coneixien les al·legacions de Ford des de fa algunes setmanes, però el seu cas no va irrompre de ple en el debat polític fins aquest mateix diumenge, quan la psicòloga de 51 anys va decidir explicar la seva història a 'The Washington Post’. Ford afirma que durant una festa d’estudiants de l’institut celebrada a la seva casa de Maryland als anys vuitanta, Kavanaugh i un amic seu, la van tancar en una habitació i van intentar abusar sexualment d’ella.

Notícies relacionades

Els dos anaven "molt borratxos", i l’ara nominat al Suprem la va tombar d’esquena en un llit i la va grapejar per sobre de la roba, segons la seva versió. Va provar de treure-li el banyador i quan ella va intentar cridar li va posar la mà a la boca. Al final, se les va enginyar per fugir, però va témer per la seva vida.

"Allò va ser un intent de violació", ha dit la seva advocada, Debra Katz. "Ella està disposada a fer el que sigui perquè la seva història es conegui". Té en contra la paraula de Kavanaugh, que aquest dilluns ha tornat a insistir que "mai he fet res del que aquesta dona descriu, ni a ella ni a ningú".