Eleccions presidencials

Jair Bolsonaro continua hospitalitzat i l'atemptat va augmentar la tensió electoral al Brasil

En un vídeo, l'excapità de l'Exèrcit assegura que mai li va fer mal ningú

Diversos analistes assenyalen que el candidat ultradretà pot augmentar la seva intenció de vot

oaey6fsomqg8w7uerbsw151100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

“Mai li vaig fer mal a ningú”, va dir l’ultradretà Jair Bolsonaro davant una càmera telefònica i amb certa dificultat de la parla. Traslladat a un hospital paulista, on segueix el seu tractament, l’excapità de l’Exèrcit i diputat del Partit Social Liberal (PSL) va dir que estava “preparat” per ser blanc d’un atemptat com del que va ser víctima dijous passat a l’estat de Minas Gerais. La ganivetada no va tenir la gravetat que en principi se suposava i, en els fets, Bolsonaro va reprendre la  campanya electoral des de la mateixa llitera hospitalària. “Un corre riscos. Però, de tant en tant, un ho dubta. ¿Serà que l’ésser humà és tan dolent així?”, va dir el candidat del PSL, que segons una última enquesta divulgada al Brasil, tenia un 22% d’intenció de vot. Diversos analistes, citats per Folha de São Paulo, no van descartar que la seva popularitat pugi després del que li va passar. D’altres, no obstant, creuen que Bolsonaro, defensor de la tortura, confés racista, homofòbic i nostàlgic de l’última dictadura, no podrà capitalitzar políticament l’atemptat i el seu cas quedarà com a advertència que“la violència engendra violència”.

De moment, el controvertit senador del PSL, Magne Malta, va decidir filmar-lo i divulgar la seva veu a les xarxes socials. Malta, pastor evangèlic, cantor ocasional i moltes vegades a la dreta del mateix Bolsonaro, va beneir amb una oració el rellançament de l’activitat proselitista de l’excapità. Amb els ulls tancats i una mà sobre l’estómac, a prop d’on es va introduir el punyal, Malta li va dir a ell i a tots els brasilers: “el Senyor té control de totes les coses. Ningú interromprà la missió que el Senyor li va confiar de canviar la realitat d’aquest país”.

LES RAONS DE L’ATACANT

Adelio Bispo de Oliveira, de 40 anys, va dir que va atacar Bolsonaro per“ordre de Déu”.Si alguna vegada va ser part d’un grup d’esquerra, després de les seves declaracions a la policia no semblava quedar dubte que la salut mental de l’agressor era precària.  “Aquest dimoni no sabia fer aquelles coses”,es va burlar del mateix Bolsonaro mentre provaven de curar-li la ferida al centre quirúrgic de la Santa Casa de Juiz de Fora, d’acord amb la revista Piauí. Des d’allà va sortir la primera foto mentre els metges i infermers intentaven tancar l’hemorràgia. La imatge va suscitar certes sospites. Els especialistes treballaven sense guants i no es veien rastres de sang. Piauí, un mitjà especialitzat en les investigacions periodístiques, descarta que fos un muntatge. La foto va ser enviada pel WhatsApp i va provocar la indignació dels policies que, des d’aquell moment, els van retirar a metges, infermeres i funcionaris els mòbils i van bloquejar l’accés al centre quirúrgic al llarg de gairebé una hora.

ESTUPOR I PREOCUPACIÓ NACIONAL

L’atemptat va provocar estupor al país i la condemna de tots els partits polítics.L’Exèrcit, on la simpatia per Bolsonaro ja no s’oculta, es va reunir per analitzar el que havia passat. “L’agreujament del debat electoral va produir un estat d’anomalia”,va assenyalar Bruno Boghossian, columnista de Folha de San Pablo. “Hi ha dos camins al final d’aquest descens: una barrera de contenció i un precipici... La polarització política, nodrida per anys, va obrir espai per a la convicció absurda que la força podria ser utilitzada per callar algú que pensa diferent. Poc importa ara si Bolsonaro té posicions radicals o si és intolerant; o si l’autor de l’atemptat té problemes psicològics. L’arena política va sortir del control”. Clovis Rossi, un altre sagaç analista de Folha, va fer lliscar amargues prediccions. “De la manera que van les coses, el Brasil acaba ofegant-se en un mar de bilis. L’atac a Jair Bolsonaro és la més recent i potser la més greu evidència que l’odi va impregnar parts substancials de la societat. Qualsevol hipòtesi de conciliació es torna impossible... Seria estúpid dir que la culpa per l’atemptat és de la víctima. No és això. El que existeix és un ambient de radicalització horrorós pel qual tots els partits en són d’alguna forma responsables”.

Notícies relacionades

LULA FORA DE CARRERA

Enmig de les discussions sobre la sort i la responsabilitat de Bolsonaro, una notícia va passar pràcticament inadvertida: l’aposta més elevada que havia fet la defensa de Luiz Inacio Lula da Silva per revertir la prohibició de participar en les eleccions del 7 d’octubre va quedar pràcticament sepultada. El ministre Celso de Mello va rebutjar el recurs presentat davant del Suprem Tribunal Federal (STF) en què s’abrigaven les últimes esperances. Lula roman pres en una presó de Curitiba. Una pena de 12 anys dictada pel jutge Sergio Moro i ratificada per un tribunal que va considerar suficient l’existència d’indicis de la responsabilitat de Lula en una xarxa de trànsit de favors el van treure de la competició. Lula té una intenció de vot gairebé del 40%. El Partit dels Treballadors (PT) el substituirà per l’exalcalde paulista Fernando Haddad.