Violència al Brasil

L'ultradretà Bolsonaro, apunyalat durant un míting al Brasil

L'excapità ha patit ferides a l'abdomen de gravetat lleu

Tot l'arc polític va repudiar l'atemptat i va demanar que s'aclareixi immediatament

oaey6fsomqg8w7uerbsw151100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La campanya electoral brasilera ha obert la porta a l’espant. L’excapità de l’Exèrcit i candidat per l’ultradretà Partit Social Liberal (PSL), Jair Bolsonaro, va ser apunyalat durant un míting a Juiz de Fora, una ciutat de l’estat de Mines Geraes. La ferida no té gravetat. “Gràcies a Déu va ser només superficiali ell està bé. No va afectar cap òrgan”, va dir el seu fill, Flavio Bolsonaro, a través de les xarxes socials. La providència, va dir el fill, havia protegit l’home que va jurar salvar el Brasil de totes les plagues possibles. Imatges preses amb un telèfon van capturar el moment en què l’excapità es cargola de dolor enmig dels simpatitzants. L’agressor va ser capturat per les forces de seguretat. Bolsonaro va ser operat amb èxit i estarà hospitalitzat 10 dies.

Homofòb, defensor de la tortura i de l’última dictadura militar (1964-85), enemic declarat dels camperols sense terra, el diputat del PSL es troba primer en intenció de vot, segons una enquesta recent d’Ibope. Bolsonaro arribaria al 22% dels sufragis el 7 d’octubre vinent. No obstant, seria derrotat en una segona volta per tots els competidors.

Un 44% dels ciutadans el rebutgen visceralment i aquesta aversió el col·loca en desavantatge en una segona volta contra Ciro Gomes, representant del centreesquerra, i l’ecologista Marina Silva, dos antics aliats de Luiz Inacio Lula da Silva, actualment a la presó. També perdria contra el conservador Gerarlo Alckmin i es troba en un empat tècnic amb Fernando Haddad, l’exalcalde paulista que el Partit dels Treballadors (PT) va designar com a substitut de Lula. Tots els competidors van repudiar l’atemptat ivan exigir a les autoritats que l’aclareixin immediatament. “En aquest moment difícil que travessa el nostre país, és necessari vetllar amb rigor per la defensa de la vida humana i per la defensa de la vida democràtica i institucional”, va dir Silva, que sap molt bé el que és la violència política. Va ser company de lluita del llegendari líder ecologista Chico Mendes, assassinat el 1988.

Guilherme Castro Boulos, el capdavanter del partit Socialisme i Llibertat (PSOL), una escissió del PT, als antípodes de Bolsonaro, també va ser emfàtic: “La violència no es justifica, no pot prendre el lloc del debat polític. Repudiem tota acció d’odi”.

Perfil de l’atacant

Notícies relacionades

D’acord amb Globonews TV, Adéilio Obispo de Oliveira va dir que la seva decisió d’atacar Bolsonaro va provenir del cel: “Va ser un mandat de Déu”.D’Oliveira va assegurar també a la policia que tenia una malvolença especial contra l’exmilitar. Ben aviat, la premsa va anar a burxar a les xarxes socials per saber què pensava del diputat. “Em fa fàstic sentir-li dir que la dictadura hauria d’haver matat uns 30.000 comunistes”, havia escrit l’1 d’agost. Va treballar de cambrer i de paleta. Alguna vegada havia practicar el tir. Les seves intervencions a Twitter tenen la marca de la fúria. Un dels seus blancs és el president interí, Michel Temer. Per diversos anys va formar part del PSOL. El seu líder, Juliano Medeiros, va negar que hagi tingut responsabilitats com a dirigent i desconeix les raons per les quals va abandonar l’agrupació d’esquerres. “Òbviament no ens responsabilitzem ni podem respondre per un acte aïllat d’una persona que un dia va ser afiliada al PSOL. Reafirmem d’altra banda la nostra repulsa a aquest acte i instem a les autoritats que prenguin les mesures que la llei preveu”.

Campanya tensa

Les eleccions presidencials ja estan marcades per la controvèrsia. Lula, l’home que, segons les enquestes, té una intenció de vot del 40%, ha quedat fora de la cursa perquè pesa sobre la seva esquena una condemna a 12 anys de presó en dues instàncies judicials en el marc d’una causa per tràfic de favors. L’exmandatari assegura que és innocent i que va ser enviat a la presó perquè no torni al poder. Bolsonaro no és aliè al clima de tensió que agita el país. Les seves paraules solen estar carregades de rancúnia. Lula no ha escapat de la seva verborrea. “Va voler convertir el Brasil en un galliner, i ara està collint els ous”, va dir el mateix excapità quan la comitiva de l’expresident va ser víctima d’un atemptat, el març passat, setmanes abans d’anar a la presó. L’expresidenta Dilma Rousseff, que va patir la mofa de Bolsonaro quan va ser destituïda i el diputat va celebrar la figura del repressor que la va torturar, va lamentar l’atemptat. “Quan es planta odi, s’aconsegueix tempesta. Incentivar l’odi crea aquest tipus d’actituds”,va assenyalar no obstant.

Temes:

Brasil