"MASSA NEGRA"

Una presentadora belga esclata contra el racisme de què és víctima a la feina

Cécile Djunga, la cara pública de la secció meteorològica dels informatius de la televisió pública belga des de fa un any, ha denunciat més d'un any d'insults racistes

a

a

2
Es llegeix en minuts

"Molts creuen que el racisme a Bèlgica no existeix, però això no és cert", ha assegurat Cécile Djunga en un vídeo a Facebook. La presentadora de la secció meteorològica dels informatius de la televisió pública belga des de fa un any ha denunciat per aquest canal que fa més d’un any que rep queixes amb insults racistes

"Si voleu riure tinc una cosa per a vosaltres", comença la presentadora. "Ahir, després del programa, una dona va trucar per dir-me que era massa negra i no es veia més que la meva roba en pantalla", assegura la jove presentadora. Després d’aquesta primera afirmació, Djunga abandona el to jocós i decideix denunciar públicament més d’un any d’insults racistes per la seva feina. "Al principi em va fer gràcia, però després la seva frase va anar causant impacte", assegura Djunga. 

"Farà un any que presento la meteorologia a la televisió i els missatges no han parat en cap moment. Estic farta de rebre tones de missatges racistes i ha arribat ja a un punt que m’enerva", ha afirmat la noia  en un vídeo que compta ja amb més d’un milió de reproduccions. "Això no és una broma. No és divertit i fa mal", assegura la presentadora visiblement afectada. "Fa un any que aguanto, però he decidit que s’ha acabat, que no callaré més, perquè fins i tot hi ha gent que creu que el racisme a Bèlgica no existeix," sentencia la presentadora.

"Hem d’acabar amb la discriminació, ja no només racista, sinó misògina o de qualsevol tipus", assegura Djunga. "Avui em sento la portaveu dels que han sigut ferits per aquesta gent tan tancada de ment", diu la presentadora. "Si puc ajudar que més persones que pateixen treguin a la llum el que els està passant. Som-hi, fem-ho junts", sentencia la noia. 

"Els demostrarem junts a aquestes persones de ment tancada que Bèlgica, el meu país, el nostre país, és un país de ment oberta", explica. "L’assetjament virtual, l’assetjament en xarxes socials a tota mena de persones dol, i cal acabar amb això", sentencia. 

Àmplia repercussió

El cas ha tingut una àmplia repercussió en la premsa belga, com il·lustra un editorial publicat avui a la portada de l’edició digital del diari ‘Le Soir’, en què la capçalera carrega contra la "impunitat lligada a l’anonimat" de les xarxes socials en aquest tipus de comportaments. També en un editorial del diari ‘La Libre Belgique’ titulat ‘Les paraules poden matar’.

El primer ministre de Bèlgica, el liberal Charles Michel, va qualificar la situació com a "fets greus i comportament inacceptable" i va assegurar que "el Govern està mobilitzat contra tota forma de racisme, d’antisemitisme i de xenofòbia".

Notícies relacionades

Per la seva part, el socialista francòfon i alcalde de Charleroi, Paul Magnette, va denunciar que a Bèlgica hi ha un "racisme quotidià" de què va culpar, en part, el partit nacionalista flamenc N-VA, soci majoritari de la coalició de Govern, per banalitzar l’assumpte en els seus discursos polítics.

"Si els dirigents polítics, fins i tot membres del Govern, que han de donar exemple i que d’alguna manera fixen la regla del que és públicament acceptable [...] estan constantment coquetejant amb el racisme, òbviament, el ciutadà se sent plenament habilitat per expressar-se de manera oberta i racista. Existeix una responsabilitat política", va denunciar Magnette. 

Temes:

Racisme