GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

L'aviació de Rússia s'uneix a l'ofensiva militar contra Idleb

Després d'una pausa de 22 dies, els avions russos reprenen els bombardejos contra l'enclavament sirià en mans dels rebels

Els EUA, França i organitzacions internacionals adverteixen a Moscou que això posa en perill els seus objectius a llarg termini

undefined23560552 a girl stands in front of a building damaged by what activis180904123008

undefined23560552 a girl stands in front of a building damaged by what activis180904123008 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Totes les advertències han caigut en sac foradat Rússia ha optat per unir-se a l’assalt que el règim sirià ultima contra la ciutat d’Idleb i la província homònima, l’últim territori en mans de les forces rebels. Després d’una pausa de 22 dies, l’aviació russa ha reprès els bombardejos contra posicions insurgents en aquesta regió, segons ha informat des de Londres l’Observatori Sirià per als Drets Humans (OSDH). 

Fonts opositores han assegurat a l’OSDH que els atacs aeris russos s’han concentrat a la regió de Jisr al Shughour, a uns 30 quilòmetres a l’est de la capital provincial, no lluny de la frontera amb Turquia. Precisament, per al 7 de setembre està prevista a Teheran una cimera trilateral entre els líders dels tres països que estan coordinant les seves accions a Síria –Vladímir Putin per Rússia, Hasán Rohani per l’Iran i Recep Tayyip Erdogan per Turquia– en la qual es debatrà l’ofensiva en potència.

El mateix ministre d’Exteriors rus, Serguéi Lavrov, ha explicitat el recolzament del seu Govern a l’ofensiva militar. En un discurs amb motiu de l’inici del curs escolar al’Institut Estatal de Relacions Internacionals (MGIMO, el dirigent ha recolzat sense condicions el seu aliat i les seves intencions. "No hi ha lloc per als terroristes a Síria i el Govern sirià té ple de dret a perseguir la seva aniquilació al seu territori; ningú pot discutir això", ha proclamat. 

Pressions sobre Moscou

A mesura que s’aproxima la data de l’atac, creixen les pressions sobre Moscou perquè es mantingui al marge i utilitzi la seva influència sobre els seus aliats, el règim de Damasc i l’Iran, perquè deposin la seva actitud, tot i que sense resultats. En un document de nou pàgines, l’International Crisis Group (ICG) ha previngut el Kremlin que "posa en risc els seus objectius a llarg termini" si recolza "una vasta ofensiva" que inevitablement degenerarà en una crisi humanitària sense precedents. 

Notícies relacionades

El desplaçament de centenars de milers de refugiats "impactarà [en l’opinió pública] als països europeus" i farà pràcticament impossible que Moscou aconsegueixi que el règim d’Al-Assad sigui "relegitimat", ha constatat l’ICG. L’organització ha recordat que el Kremlin aspira no només a la "victòria militar" del seu aliat, sinó també a la participació de la UE "en la reconstrucció del país". I Brussel·les s’hi nega en rodó mentre no existeixi un pla creïble de transició política. "Els russos volen que paguem [la reconstrucció], però Síria sota el control d’Al-Assad no és segur" per a la tornada dels refugiats, va informar recentment a Reuters una font comunitària. 

Dirigents polítics de tot el món també han advertit el Kremlin. En un comunicat del ministeri d’Exteriors francès, París ha expressat la seva "preocupació" per les "conseqüències desastroses" d’aquest atac. Fins i tot el president nord-americà, Donald Trump, que no oculta ja la seva sintonia amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, ha criticat l’operació en un tuit: "Els russos i els iranians cometrien un greu error prenent part en aquesta potencial tragèdia humanitària".