Manfred Weber, l'home de Merkel en la Comissió Europea

El jove conservador alemany forma part de l'ala més europeista i moderada dels bavaresos

President parlamentari del Partit Popular Europeu, no s'ha oposat a la pertinença al grup de l'ultranacionalista hongarès Viktor Orbán

zentauroepp44907277 file photo  german chancellor angela merkel  cdu  speaks nex180905161833

zentauroepp44907277 file photo german chancellor angela merkel cdu speaks nex180905161833 / Michaela Rehle

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya sembla cada vegada més a prop de guanyar més poder a la Unió Europea. Aquestes esperances se centren ara en Manfred Weber, actual president del grup parlamentari del Partit Popular Europeu, que s’ha postulat per encapçalar la formació conservadora en les eleccions europees del 23 al 26 de maig de l’any que ve i aspirar així a convertir-se en el nou president de la Comissió Europea.

El perfil de Weber agrada a molts. Catòlic practicant de 46 anys d’edat, aquest socialcristià bavarès és conegut per formar part de l’ala més europeista, moderada i conciliadora de la CSU, el partit conservador aliat de la cancellera alemanya Angela Merkel i del qual l’eurodiputat també és vicepresident des del 2015. Atès el fet que el cap de llista de la formació amb més recolzaments es converteix en president de la CE i la possibilitat que el PPE ocupi aquest espai a causa del deteriorament socialdemòcrata, les probabilitats de victòria de Weber són altes.

Weber sempre ha sigut el més jove de la classe. El 2003, amb tan sols 29 anys, es va convertir en el polític de menor edat en el Parlament regional bavarès. El 2014, amb 42, va ser elegit president del grup parlamentari del PPE, sent així el més jove dirigent de l’Eurocambra i de la història de l’aliança conservadora europea. Això el fa ser vist pels seus companys com a membre d’una nova generació.

Europeista amb taques

La seva trajectòria, sempre lligada a Brussel·les, ha sigut fulgurant. Un any després de guanyar-se un escó a Baviera va fer cap a una capital europea que sempre a considerat “el seu lloc”. El 2009 seria reelegit pels votants i escollit com a vicepresident popular en el Parlament comunitari. D’allà va escalar posicions fins al cim. “Difícilment hi ha un altre alemany a Brussel·les amb tanta influència i tantes connexions a nivell nacional i internacional”, assegura Holger Romann, corresponsal del canal públic alemany ARD a la capital belga, qui també el defineix com un “estrateg silenciós”.

Aquesta dilatada experiència a Brussel·les també pot ser un escull fora de la capital europea. A diferència dels seus possibles rivals, Weber no ha passat pel Parlament bicameral alemany ni ha ostentat càrrecs de poder, fet que fa que sigui poc conegut per al públic general. Millorar la popularitat entre els votants serà clau per al seu èxit.

Notícies relacionades

Defensor del lliure mercat, crític amb les idees de reforma econòmica proposades pel president francès Emmanuel Macron i partidari de la mà dura amb les demandes britàniques després del ‘brexit’, el candidat de Merkel per presidir la CE també té taques en el seu historial. Malgrat reafirmar-se com un europeista convençut, en els seus més de quatre anys al capdavant del grup parlamentari del PPE no ha criticat la pertinença al seu equip de Fidesz, el partit ultranacionalista, euroescèptic i antiimmigració del primer ministre hongarès Viktor Orbán. Ja el 2013 Weber va rebutjar un informe crític amb l’erosió dels drets democràtics a Hongria assegurant que era un atac polític de l’esquerra.

No en va, el president de la CSU, Horst Seehofer, ha aplaudit en més d’una ocasió la política contrària alsrefugiats  del líder magiar.