candidat conservador

L'alemany Manfred Weber es postula per presidir la Comissió Europea

El president parlamentari del PPE anuncia la seva candidatura per rellevar Jean-Claude Juncker avalat per la cancellera alemanya Angela Merkel

zentauroepp44907420 ara77  londres  reino unido   05 09 2018   imagen de archivo180905114452

zentauroepp44907420 ara77 londres reino unido 05 09 2018 imagen de archivo180905114452 / PATRICK SEEGER

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Brussel·les ja té el seu primer ‘Spitzenkandidat’. Com era d’esperar, aquest dimecres l’alemany Mandred Weber ha presentat la seva candidatura per substituirJean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió Europea, el principal càrrec en la política comunitària, que es decidirà en les eleccions al Parlament Europeu del 23 al 26 de maig de l’any que ve. “Hem de defensar els nostres valors perquè han sigut qüestionats des de dins i des de fora. Vull començar un nou capítol per a la Unió Europea”,ha explicat a través del seu compte de Twitter.

Malgrat que molts el veuen com el clar favorit, el pas endavant de l’actual president del grup parlamentari del Partit Popular Europeu a l’Eurocambra es decidirà al congrés que els conservadors celebraran a Hèlsinki el 7 i 8 de novembre. Altres noms que sonen com a possibles rivals per ser el candidat líder del PPE seran el francès Michel Barnier, responsable de les negociacions comunitàries en el‘brexit’,i l’exprimer ministre finlandès Alex Stubb.

Els procediments electorals de la UE estableixen que, després de la seva elecció, els membres del Parlament Europeu han d’elegir per majoria de 376 vots el nou president de la CE, això és al cap de fila del partit europeu més votat o del grup que aconsegueixi obtenir més suports. Aquest procediment, conegut com a‘Spitzenkandidat’(candidat líder), obliga que el candidat hagi sigut votat pels ciutadans. Per això Weber es vol postular com a número u en la llista del PPE.

Recolzament de Merkel

Notícies relacionades

La candidatura de Weber és també la candidatura de la cancellera alemanya Angela Merkel, que veu en el possible èxit de Weber una nova oportunitat estratègica perquè Alemanya assumeixi un pes encara més gran a la UE. Així s’entén que, via filtracions interessades a la premsa, la setmana passada es donés a conèixer el recolzament de la líder democristiana, una veu amb molta influència.

Aquest recolzament també es deu a una lògica de política interna alemanya. Weber, que si triomfés es convertiria en el primer alemany que presideix la CE en més de mig segle, és membre de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), partit aliat de Merkel amb el qual ha viscut fortes tensions que gairebé tomben l’executiu teutó a causa del seu interès en una política migratòria més restrictiva. Amb la candidatura de Weber la cancellera espera calmar les aigües dins de la coalició conservadora.