DENÚNCIA

Trump acusa la Xina d'haver piratejat els correus de Clinton el 2016

El president no va proporcionar cap evidència que recolzés la seva al·legació

Un gran jurat federal dels Estats Units va culpar formalment el juliol passat 12 funcionaris d'intel·ligència russos

undefined44801044 u s  president donald trump sits behind his desk as he annou180829120953

undefined44801044 u s president donald trump sits behind his desk as he annou180829120953 / KEVIN LAMARQUE

2
Es llegeix en minuts
Reuters

El president dels Estats Units, Donald Trumpha acusat la Xina d’haver piratejat els correus de Hillary Clinton, la candidata demòcrata, durant les eleccions presidencials del 2016. Trump va penjar les seves denúncies en un tuit, però no va aportar cap evidència o informació addicional a les seves declaracions. "Els correus electrònics de Hillary Clinton, molts dels quals són informació classificada, van ser piratejats per la Xina. L’FBI i el DOJ haurien de fer alguna cosa o, després de tots els seus passos en fals (Comey, McCabe, Strzok, Page, Ohr, FISA, Dirty Dossier, etc.), ¡la seva credibilitat desapareixerà per sempre!", ha escrit el mandatari.

"La Xina va piratejar el servidor de correu electrònic privat de Hillary Clinton. ¿Estan segurs que no va ser Rússia (és broma)?", va escriure Trump a Twitter ja dimarts. Per la seva banda, des de Pequín, la portaveu del ministeri de Relacions Exteriors xinès, Hua Chunying, va dir que les esmentades denúncies no eren res de nou. "Aquesta no és la primera vegada que sentim acusacions similars", ha assegurat durant la roda de premsa diària. "La Xina és una ferma defensora de la ciberseguretat. Ens oposem fortament a qualsevol forma d’atac informàtic i robatori de dades", ha agregat sense fer referència específica a Trump o a Clinton. 

Interferència en les eleccions

Notícies relacionades

El juliol passat, un jurat federal dels Estats Units va acusar formalment12 funcionaris d’intel·ligència russos per haver piratejat les xarxes informàtiques del Partit Demòcrata i de Clinton. El fiscal especial Robert Muller està investigant el paper de Rússia en les últimes presidencials i si la campanya de Trump es va beneficiar de la ingerència. Moscou nega haver-se immiscit en les eleccions i també Trump ha desmentit haver rebut el recolzament del Kremlin durant la seva campanya.

Ja a l’abril del 2017, Trump havia afirmat que la Xina hauria pogut piratejar els comptes dels funcionaris demòcrates per entremetre’s en les eleccions de l’any anterior. Tampoc va proporcionar evidència que donés suport a la seva al·legació en aquell moment. La Xina i els Estats Units, els llaços dels quals sovint estan carregats de tensió, es troben actualment enmig d’una guerra comercial cada vegada més enverinada.