EL DRAMA DE LA IMMIGRACIÓ

Salvini i Orbán segellen una aliança xenòfoba per tombar Europa

El líder de la Lliga i el primer ministre hongarès ja es preparen per a les eleccions europees del 2019

Coincideixen que a la UE hi ha dos bàndols: el seu i el que capitaneja Macron

tfir9mrnjfupppukxmtfd61100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Una aliança contra les migracions com a avançada d’una altra de més ambiciosa, “canviar la Comissió Europea i les seves polítiques” i després tombar els tractats europeus. La cita a Milà entre Viktor Orbán, primer ministre d’Hongria, i Matteo Salvini, vicepresident del Govern italià i ministre de l’Interior, ha durat una hora. Durant aquell temps, unes 15.000 persones s’han manifestat sota l’eslògan d’una “Europa sense muralles”.

La qüestió més calenta sobre la qual s’han centrat els focus eren les onades d’immigrants, però a l’agenda de la trobada hi havia les eleccions europees del maig que ve i les aliances successives. “Som prop d’un canvi històric continental”, ha il·lustrat Salvini, a qui Orbán havia qualificat com “el meu heroi i company de destinació”. “Paraules sàvies”, va destacar el ministre italià.

El vistiplau de Berlusconi

Orbán vestia la corbata verda tradicional de la Lliga, partit de Salvini, i ha revelat que abans de reunir-se amb el polític italià havia demanat permís a Silvio Berusconi, amb qui la Lliga continua mantenint una aliança de centredreta un tant malmesa.

“Hongria és la prova que els immigrants a terra ferma poden ser bloquejats”, ha dit Orbán, remarcant que “a partir d’aquí comença la missió de Salvini”. És a dir,“demostrar que els immigrants poden ser parats també al mar; és l’únic que ho ha fet”. El primer ministre hongarès ha animat el seu col·lega a seguir per aquest camí: “No donis marxa enrere”, li ha demanat en públic. Orbán també ha defensat el seu país, que considera que és “atacat  a Europa perquè hem demostrat que les fronteres poden ser defensades”.

Salvini, orgullós de la seva tasca 

Salvini va respondre que se sentia “ferotge i orgullós de representar un punt ferm no només a Itàlia sinó per a tot el continent europeu”. “Com hem fet fins ahir, ho farem també demà”, ha afegit, remarcant que“poden obrir investigacions i processos, però no em faran canviar idea”,ha afirmat amb referència al sumari obert per la Fiscalia d’Agrigent (Sicília), que l’investiga per haver mantingut durant 10 dies en alta mar una nau militar italiana amb 177 aspirants a bord, pròfugs d’Eritrea (Àfrica).

Segons Orbán, actualment a la UE hi ha dos bàndols: “Un de guiat per Emmanuel Macron, líder d’aquelles forces que recolzen la immigració, i a l’altra part hi som nosaltres, els que volem parar la immigració il·legal.” El Partit Popular Europeu (PPE), que reuneix els conservadors a l’Eurocambra i molts d’ells són cristianocatòlics, no veu amb bons ulls les polítiques migratòries d’Orbán, que forma part del PPE. “Voldríem que adoptessin la nostra posició”, va dir Salvini, que no forma part del PPE, tot i que sí que hi ha Forza Italia, de Berlusconi, per la qual cosa, tal com és ara la geografia de l’Eurocambra, l’aliança Orbán-Salvini resulta difícil.

Canviar les polítiques

A través de les polítiques migratòries, els dos líders han confirmat a Milà que “comença avui un recorregut que ens acompanyarà en els pròxims mesos en vistes d’una Europa diferent, per canviar la Comissió Europea”. Unes directrius que “col·loquen en l’objectiu tot allò que nega l’elit europea, finançades pels Soros (multimilionari hongarès i bèstia negra d’Orbán) i Macron de torn”. “Som prop d’un canvi històric d’àmbit continental”, va emfatitzar Salvini.

Notícies relacionades

La trobada s’ha celebrat a la seu de la Delegació del Govern a Milà, mentre unes 15.000 persones protestaven al carrer. Entre els manifestants hi havia els tres partits de l’esquerra, els expartisans de l’ANPI, col·lectius estudiantils i sindicats. Els col·lectius antimundialistes havien pintat la seu del consolat magiar de color vermell i davant l’edifici cridaven: “Les vostres fronteres maten”.

Immigrants, no; fons europeus, sí

“Orbán no és la solució, sinó el problema”, ha declarat Maurizio Martina, secretari del progressista Partido Demòcrata (PD), reconeixent que “Europa no ofereix encara respostes fortes sobre temes crucials com la immigració”.Va afegir que això passa “per la irresponsabilitat de governs com el magiar, que no estan mai disposats a compartir càrregues i responsabilitats, però en canvi estan sempre llestos per rebre regularment ingents fons comunitaris”.  I ha acabat denunciant que“el 95% de les inversions públiques a Hongria estan cofinançades per la UE”.