MEMÒRIA HISTÒRICA

El ministre alemany d'Exteriors afirma que la responsabilitat per Auschwitz «no acabarà mai»

Heiko Maas defineix el camp de concentració com «el pitjor lloc del món» i defensa la seva existència per recordar la barbàrie

zentauroepp44710721 german foreign minister heiko maas visits the former nazi ge180820162247

zentauroepp44710721 german foreign minister heiko maas visits the former nazi ge180820162247 / AGENCJA GAZETA

1
Es llegeix en minuts
AFP

El camp nazi d’Auschwitz-Birkenau  és “el pitjor lloc del món” i la responsabilitat dels alemanys, que el van crear, “mai acabarà”. Així de contundent s’ha manifestat aquest dilluns el ministre alemany d’Exteriors, Heiko Maas, durant una visita al camp de concentració en el qual al voltant d’1,1 milions de persones van ser exterminades fins al seu alliberament, el 27 de gener de 1945.

“He estat a la cambra de gas d’Auschwitz, he vist milers de sabates de nens de camí de les cambres de gas, les tones de cabells que els arrencaven abans d’enviar-los a les cambres de gas. És difícil d’expressar, és el pitjor lloc del món. I aquí has de decidir: o perds la fe en la humanitat, o guanyes l’esperança i força per defensar la dignitat humana i fer alguna cosa per ella”, ha explicat el ministre després de recórrer el camp.

“En qualsevol cas, és un lloc de memòria que, abans que res, ens recorda als alemanys el que hem fet a milions de persones, necessitem aquest lloc perquè la nostra responsabilitat mai acabarà”, ha afegit el ministre, que ha dit en nombroses ocasions que Auschwitz és la raó de la seva entrada a la política.

Reunió amb el seu homòleg polonès

Notícies relacionades

Maas també s’ha reunit amb el seu homòleg polonès, Jacek Czaputowicz, al Centre de Maksymilian Kolbe, al poble pròxim d’Harmeze. Kolbe, un religiós polonès que va oferir la seva vida per salvar un pare que anava a ser executat a Auschwitz, va ser declarat sant per l’Església Catòlica el 1982.

El diari polonès ‘Gazeta Wyborcza’ va publicar dilluns una entrevista amb Maas, en la seva segona visita a Polònia des que va assumir el càrrec de titular d’Exteriors. El ministre va recordar, en resposta a una pregunta sobre les tensions entre els conservadors al poder a Varsòvia i la Unió Europea, que “els valors europeus, com la llibertat, l’estat de dret i el respecte dels drets de la són un element central de la UE i no són negociables”.