CATÀSTROFE A VENEÇUELA

Entra en vigor el nou con monetari amb cinc zeros menys

Amb el bolívar sobirà es busca aturar l'allau hiperinflacionària

zentauroepp44705667 a venezuelan man shows venezuelan bolivar bills as she sells180820122925

zentauroepp44705667 a venezuelan man shows venezuelan bolivar bills as she sells180820122925 / SCHNEYDER MENDOZA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Sota els embats d’una hiperinflació que devora totes les expectatives, entra aquest dilluns en vigor a Veneçuela el seu nou con monetari. El bolívar “sobirà” té cinc zeros menys que els bitllets actuals. Treure zeros als papers no és una cosa nova per a un país on la carrera contra els preus sempre té com a guanyador el mercat negre. El 2008, ja se n’havien podat tres al bolívar. Deu anys més tard es promet amb la reconversió monetària domesticar finalment el daltabaix inflacionari.

Diumenge a la nit, els bancs veneçolans van començar la seva apagada electrònica per adaptar-se a la realitat emergent. Els comerços van tancar sense saber del cert com respondre a les exigències del canvi. El bolívar “sobirà” conviurà temporalment amb els bitllets d’antiga denominació fins que s’extingeixin.

Augment del salari mínim

El president, Nicolás Maduro, va disposar divendres un augment del salari mínim 35 vegades superior a l’actual, el qual ha passat d’1,3 dòlars a 45 dòlars, segons la taxació il·legal que en els fets regula l’economia. Això equivaldrà a 1.800 bolívars “sobirans”.

La naixent moneda estarà ancorada al “petro”,la criptomoneda que promou l’Estat de manera oficial i la qual és recolzada pels 5.342 milions de barrils del camp 1 del Bloc Ayacucho de la Faixa Petrolífera de l’Orinoco. El madurisme la va llançar mesos enrere per substituir gradualment el dòlar com a moneda de reserva i, alhora, evadir el setge de les sancions financeres de l’administració Trump. Cada petro, va assegurar Maduro, equival a uns 60 dòlars, el que costa en aquests moments el barril de petroli veneçolà.

Contra les màfies

El Govern està convençut que “aquesta vegada” sí que es derrotarà la hiperinflació i les màfies que especulen amb el circulant. “Les mesures de Maduro: mai se li havia demanat tant a la màgia”, va assenyalar, no obstant, Giorgio Cunto al portal Prodavinci amb cert pessimisme. La reconversió monetària i l’augment del salari, va anticipar, no resoldran el drama econòmic i social. Cunto i altres especialistes auguren, al seu torn, que l’expansió monetària no s’aturarà i que aviat el “sobirà” serà arrasat per un augment del cost de la vida. Tampoc serà possible garantir la disciplina fiscal en un país econòmicament trencat.

"Mal irreversible"

Notícies relacionades

Rafael Ramírez Carreño va ser expresident de la petroliera estatal PDVSA i un pròxim col·laborador d’Hugo Chávez. Va trencar amb Maduro i s’ha convertit en un dels principals impugnadors de la seva política. Per a Ramírez Carreño el valor del petro “només existeix en la imaginació del Govern” i, per tant, és un “valor irreal, fictici, irresponsable” que ningú acceptarà en els fets.“¿Qui farà aquesta estupidesa?”. Per a l’exhome fort de PDVSA, la cúpula que governa “ha entrat en la seva fase més perillosa: la desesperació. Han portat de manera tan irresponsable i desencertada la conducció de les destinacions del país que el mal que li han causat és irreversible en molts aspectes”.

Diosdado Cabello, una de les espases del madurisme, va qualificar d’ “immorals” els qui prediuen el fracàs del programa de reconversió monetària. L’oposició ha decidit reprendre les protestes 24 hores després que entri en vigència el “bolívar sobirà”.  El Front Ampli Veneçuela Lliure va cridar a la vaga general en resposta a una política que només provoca més patiments socials.