DEBAT

Un senador argentí desencadena la polèmica al dir que hi ha violacions sense violència

Considera que en els casos d'"abús intrafamiliar" el que hi ha és "subordinació o subjecció"

urtubey

urtubey

3
Es llegeix en minuts
Efe

El senador argentí Rodolfo Urtubey, del peronista Partit Justicialista, ha provocat una agra polèmica a les xarxes socials durant el debat de la llei de l’avortament a l’afirmar que hi ha casos de violació en què no "es pot parlar de violència".

"Hi ha alguns casos on la violació no té aquesta configuració clàssica de la violència sobre la dona", va manifestar el legislador en la seva intervenció a la Cambra alta. Al seu judici, "de vegades la violació és un acte no voluntari amb una persona que té una inferioritat absoluta de poder davant l’abusador", com, per exemple, en l’abús intrafamiliar, en què va considerar que no "es pot parlar de violència, però tampoc es pot parlar de consentiment, sinó d’una subordinació o subjecció".

El legislador, contrari a la despenalització de l’avortament, va fer aquestes afirmacions al proposar una modificació del Codi Penal que defineixi quins són els límits dels únics casos d’avortament que actualment són no punibles: quan l’embaràs és fruit d’una violació o corre risc la vida de la mare. "Hauríem d’avançar en una modificació del Codi Penal, d’una banda, i en una implementació seriosa i responsable de l’avortament causat i discutir quines en són les causes", va destacar.

"S’hauria de veure"

Va rebutjar el projecte a debat, que buscava despenalitzar l’avortament dins de les primeres 14 setmanes de gestació. "Ens hem de posar a discutir quines en són les causes [de l’avortament], hem de sortir de la interpretació extensiva, que és bastant laxa, i llavors un no sap quan parla de risc en la salut, quin és el límit, terminis", va afegir.

Una cosa, va afegir, és el "perill de la vida" de la mare, "que és clar" en la seva formulació legal, o la "inviabilitat de vida després del naixement", que també. "La violació també és clar en la seva formulació, però s’hauria de veure", va opinar Urtubey.

Controvèrsia a les xarxes

Els arguments del senador no van tardar a generar controvèrsia a les xarxes socials. "El senador Urtubey ha dit que no sempre la violació té component de violència [...] aquest és un senador pervers. Quin perill", va indicar a Twitter l’escriptora Claudia Piñeiro.

Notícies relacionades

També Mónica Macha, diputada per la kirchnerista Unitat Ciutadana, es va mostrar taxativa: "Aquest senyor és el senador per la província de Salta, Urtubey. Aquí, mentre fonamenta el seu vot negatiu al projecte d’#IVE s’encarrega d’elaborar una teoria sobre les violacions dient que les intrafamiliars no són violentes. #AbortoLegalYa".

Però aquestes han sigut només una mostra de l’allau de reaccions que han provocat les paraules del senador peronista