CONSEQÜÈNCIES D'UNA PRÀCTICA IL·LEGAL

Morts, violacions i hipocresies a l'Argentina

Moltes dones, la majoria adolescents, avorten clandestinament al país sud-americà on es comptabilitza un avortament cada 90 segons

zentauroepp44585231 graf3427  madrid   08 08 2018    decenas de personas se suma180808172831

zentauroepp44585231 graf3427 madrid 08 08 2018 decenas de personas se suma180808172831 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Cada 90 segons es practica un avortament clandestí a l’Argentina, com el que va haver de travessar aquest mateix dimecres, a la província de Mendoza, una dona de 34 anys, mare de cinc fills. Va quedar internada en greu estat i li van haver d’extirpar l’úter. La seva vida penjava d’un fil mentre el Senat discutia la llei d’interrupció legal de l’embaràs amb la fèrria oposició dels legisladors de Mendoza. Els senadors de la paupèrrima província de Santiago del Estero també hi estan en contra. Allà acaba de morir una dona de 22 anys, mare de dues filles. L’Hospital Regional no va poder contenir la infecció generalitzada al seu cos. El mateix va passar amb unes altres dues dones dies enrere.

Les històries es multipliquen i il·luminen els plecs ocults d’una situació aberrant, com la que va haver de patir al maig una nena de 12 anys. Va arribar a un hospital de la localitat de Buenos Aires d’Avellaneda amb un embaràs de 10 setmanes. Una vegada que va vèncer els seus pudors, va poder explicar-li a la metge Fabiana Reina que l’havien violat. La nena i la mare van voler avortar. En aquests casos excepcionals, la llei permet la interrupció. No obstant, el director de l’hospital es va declarar objector de consciència i va voler disciplinar els seus subordinats. Reina va obrar segons dicta el Codi Penal per a aquests casos. Immediatament, la van començar a fuetejar a les xarxes socials i a casa seva.

El violador, a casa

Notícies relacionades

A Salta, una altra de menor de 10 anys va anar amb la seva mare a l’hospital infantil. En la guàrdia van voler saber què li passava. “És l’estómac”, va dir. Els metges no es van demorar a comprovar que estava embarassada de 19 setmanes. L’havia violat la parella de la mare. Però a la molt conservadora Salta, el governador Juan Manuel Urtubey no s’havia adherit a la llei del 2015 que contemplava l’avortament en aquestes situacions aberrants. Setmanes enrere, Urtubey va haver de tornar sobre els seus passos. No obstant, va ser un gir a mitges. El governador, divorciat i tornat a casar amb una model, amb autorització eclesial, va informar als habitants de Salta que la nena i la mare havien acceptat “continuar amb l’embaràs”.

Davant els senadors, Milagros Peñalba, de Salta, de 16 anys, va explicar aquesta i altres històries en els dies previs a la votació. “Un quart dels embarassos són adolescents, però et sancionen per estar a favor de la llei. La veritable rectora de l’educació a Salta és l’Església”.Sobre aquest rerefons de morts a sales d’operacions improvisades i violacions, i amb el recolzament de les províncies més conservadores i alhora les més colpejades pels flagells, el “No” a l’avortament legal s’imposava al Senat.