ÀFRICA DEL SUD

Disturbis a Zimbabwe davant de les denúncies de frau electoral

El líder opositor proclama la victòria i reclama al partit governant que publiqui els resultats

Una persona ha mort en els disturbis que s'han produït a Harare i els voltants

zentauroepp44511035 epa2022  harare  zimbabwe   01 08 2018   un hombre es herido180801184518

zentauroepp44511035 epa2022 harare zimbabwe 01 08 2018 un hombre es herido180801184518 / YESHIEL PANCHIA

2
Es llegeix en minuts
Marcel Gascón

Un home ha mort aquest dimecres a Harare, la capital de Zimbabwe, al ser disparat per l’Exèrcit  durant els disturbis en què ha desembocat una protesta pel frau electoral que denuncial’oposició, que assenyala el partit governant d’aquesta manipulació de resultats. 

Els desordres han començat davant de la seu de la Comissió Electoral, on centenars de persones han llançat pedres, han tallat carrers i han calat foc a pneumàtics mentre cridaven lemes contra el suposat frau i exigien la publicació delsresultats dels comicis presidencials de dilluns.

La policia ha utilitzat canons d’aigua i gas lacrimogen per dispersar la massa, que ha portat la protesta violenta a la seu de la Unió Nacional Africana de Zimbabwe - Front Patriòtic (ZANU-PF), el partit governant. Els manifestants també han traslladat la protesta a altres zones de la capital exigint que es reconegui la "victòria" del Moviment pel Canvi Democràtic (MDC) i del seu candidat presidencial, Nelson Chamisa.

L’Exèrcit s’ha desplegat posteriorment als carrers d’Harare per provar de contenir la protesta. Durant els aldarulls s’han cremat molts vehicles.

Paciència

Chamisa havia proclamat aquest dimarts la victòria del Moviment pel Canvi Democràtic mentre ha dit que era víctima d’una trampa electoral com les que van permetre quedar-se en el poder durant gairebé quatre dècades Robert Mugabe, que va ser deposat el mes de novembre passat per l’Exèrcit i pel seu propi partit.

"Hem guanyat (...) La manipulació dels resultats no podrà alterar la vostra voluntat", escrivia Chamisa en el seu compte de Twitter. El seu rival, el president de Zimbabwe i candidat a la reelecció per ZANU-PF, Emmerson Mnangagwa, ha demanat als seus compatriotes en un missatge de Twitter "maduresa i paciència", i ha citat els líders polítics a evitar "declaracions provocadores".

Minuts abans que esclatés la violència, la Comissió Electoral havia anunciat uns resultats que donen a ZANU-PF un triomf per més de dos terços del vot en les legislatives, celebrades alhora que les presidencials. La Comissió -que ha sigut acusada d’afavorir el partit governant- va posposar fins dijous l’anunci dels esperats resultats de les presidencials.

Cita històrica

Aquests comicis presidencials són els primers en 38 anys sense Mugabe. Si els resultats de les eleccions presidencials no donen la majoria absoluta a Mnangagwa o Chamisa, els zimbabwesos elegiran president en segona volta el 8 de setembre.

La missiód’observadors  de la Unió Europea ha lamentat que les eleccions de dilluns no es produïssin en condicions d’igualtat per a tots els candidats, i ha citat l’ús partidista dels recursos de l’Estat, la parcialitat dels mitjans públics i episodis de "coerció i intimidació" entre els elements que deslegitimen aquests comicis.

Notícies relacionades

Després de posar fi fa vuit mesos al mandat de gairebé 40 anys de l’autoritari Mugabe, Zimbabwe necessita un procés electoral creïble per aconseguir que se li aixequin les sancions econòmiques que pesen contra el país i recuperar la confiança dels inversors estrangers, crucials per poder reanimar la malmesa economia nacional.

Els incidents d’Harare fan témer una reedició de la violència que Zimbabwe ha viscut en passades eleccions. Desenes de persones van morir a Zimbabwe durant les eleccions del 2008 en l’onada d’atacs contra seguidors del Moviment pel Canvi Democràtic desencadenada pels quadros de ZANU-PF i l’aparell de l’Estat que controlava el llavors partit de Mugabe.

Temes:

Zimbàbue