L'Índia deixa sense nacionalitat quatre milions de persones

Les autoritats d'Assam exclouen individus que van arribar durant la guerra amb Bangla Desh

zentauroepp44481433 villagers wait outside the national register of citizens  nr180730093721

zentauroepp44481433 villagers wait outside the national register of citizens nr180730093721 / ANUWAR HAZARIKA

1
Es llegeix en minuts
Efe / Nueva Delhi

Uns quatre milions de persones han quedat fora de l’esborrany final del Registre Nacional de Ciutadans (NRC) del’estat d’Assam, al nord-est de l’Índia, fet públic aquest dilluns, un cens que busca identificar els ciutadans indis a la regió i deixar fora els immigrants il·legals.

"28 milions de persones han sigut aprovades per aparèixer a l’esborrany de l’NRC d’un total de 32 milions de candidats", va afirmar el registrador general i comissari de censos de l’Índia, Sailesh, durant una roda de premsa.

Sailesh va afirmar que els 4 milions de persones excloses de la llista no seran expulsades immediatament del país, abans de precisar que "cap ciutadà indi" hauria de tenir por de la seva exclusió en la llista.

El secretari conjunt del Ministeri de l’Interior, Satyendra Garg, va incidir que ningú serà enviat a un tribunal d’estrangeria o a un centre de detenció a causa del registre provisional.

Evitar disturbis

La llei i l’ordre seran mantinguts "a qualsevol cost" després de la publicació de l’esborrany, va explicar Garg, que va assenyalar que l’Estat indi ha donat prou" "ajuda al Govern d’Assam per evitar disturbis.

La data de publicació del registre final, que està sent supervisat pel Tribunal Suprem de l’Índia, encara no ha sigut anunciada.

La llista va començar a ser redactada el 2015, i el desembre de l’any passat es va publicar un primer esborrany en el qual apareixien els noms d’uns 19 milions de persones.

Arribats el 1971

L’elaboració del cens es remunta a un acord firmat el 1985 entre el Govern indi i la Unió d’Estudiants d’Assam (AASU), que va liderar un moviment contra els immigrants il·legals.

Segons el document, els estrangers que havien entrat a l’estat després del 1971, quan va tenir lloc la guerra de la independència del veí Bangla Desh, havien de ser considerats immigrants il·legals i deportats.

Notícies relacionades

El registre ha sigut criticat per no deixar clar el futur de les persones que no siguin incloses en la llista, així com per la inseguretat creada pel procés en la minoria musulmana bengalí que resideix a Assam.

Assetjament de musulmans

En una carta dirigida al juny al Ministeri d’Exteriors indi, quatre relators especials de les Nacions Unides van assenyalar que les autoritats locals "són considerades com a especialment hostils cap als musulmans i la gent de descendència bengalí" i que poden manipular el sistema per "intentar excloure veritables ciutadans indis de l’NRC".