eleccions

Mugabe reapareix per recolzar el candidat de l'oposició a Zimbàbue

L'expresident revela que no votarà el partit que ell mateix va fundar

mbenach41371245 file   in this friday  nov  17  2017 file photo zimbabwe s p171228183715

mbenach41371245 file in this friday nov 17 2017 file photo zimbabwe s p171228183715 / Ben Curtis

2
Es llegeix en minuts

Després de mesos de silenci, l’expresident de Zimbàbue Robert Mugabeha reaparegut aquest diumenge, durant la jornada de reflexió prèvia a les eleccions presidencials d’aquest dilluns, per mostrar el seu recolzament al principal candidat de l’oposició, Nelson Chamisa.

En una roda de premsa celebrada davant de desenes de periodistes en la seva residència privada de la capital, Harare, Mugabe va revelar que no votarà pel partit que ell mateix va fundar, la governant Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic, que el va expulsar després del cop militar del novembre del 2017 per forçar-lo a dimitir.

"No puc votar pels qui m’han turmentat, els qui em tenen d’aquesta manera. No puc votar la ZANU-PF", va explicar.

Tot i que al principi va afirmar que elegirà entre "els altres 22 candidats" que es presenten a les presidencials, durant el torn de preguntes l’exmandatari en va anar descartant alguns: "Llavors, crec que només queda Chamisa".

Sobre l’actual cap d’estat, Emmerson Mnangagwa, el veterà polític considera que "és un bon treballador, però no sempre va ser de confiança", i va lamentar "haver sigut un ximple" perquè, va agregar, "no sabia que volia el meu lloc mentre estava treballant amb mi".

La sortida de Mugabe del poder, considerada per ell com un "veritable cop d’Estat", es va precipitar per la destitució de Mnangagwa com a vicepresident, seguida per un alçament militar que va forçar la dimissió del veterà líder, de 94 anys, i el posterior encimbellament de l’actual cap d’estat i candidat de la ZANU-PF.

"Va conspirar amb (el llavors cap de les Forces Armades i actual vicepresident, Constantino) Chiwenga per llançar-me", va denunciar Mugabe.

Preguntat sobre les especulacions aparegudes en mitjans locals sobre un suposat finançament a la campanya de la principal coalició opositora, el Moviment pel Canvi Democràtic (MDC), Mugabe va apuntar: "No he treballat amb Chamisa. [...] Sembla que ho està fent bé. M’agradaria trobar-me amb ell si guanya".

Respecte a l’actual Govern, establert per Mnangagwa després del cop militar, Mugabe afirma que "a Zimbàbue, les armes estan dirigint la política. Hauria de ser al revés. [...] Que demà sigui la veu del poble qui demani que no experimentem això mai més".

"Vull felicitar el partit que venci i que acceptem el resultat. Que ens tornin la nostra llibertat, la nostra democràcia, la nostra legalitat i la nostra constitucionalitat. Desfem-nos de la hipocresia i d’una forma de Govern militar perquè puguem dir que el que va passar el novembre passat és ara història", va agregar.

Les sorprenents declaracions de l’antic cap d’estat podrien ser decisives per als votants de la ZANU-PF que no recolzen el tracte a Mugabe, un heroi de la independència zimbabwesa que tradicionalment va connectar amb les àrees rurals, principal bastió de la formació.

Les últimes enquestes donaven a Mnangagwa un lleuger avantatge de tres punts percentuals sobre Chamisa. El mateix Chamisa ha agraït el recolzament de l’expresident.

Notícies relacionades

Mugabe, de 94 anys, va dirigir el país –primer com a primer ministre i des del 1987 com a president– des de la seva independència, el 1980, fins al 21 de novembre del 2017, quan va dimitir després d’un cop militar desencadenat per la destitució com a vicepresident d’Emmerson Mnangagwa.

Des d’aleshores, només havia aparegut públicament el passat 15 de març, quan, en una entrevista amb la televisió pública sud-africana SABC, va assegurar per primera vegada que la seva sortida del poder s’havia dut a terme mitjançant un "cop d’Estat" i va demanar "desfer aquesta desgràcia que ens hem imposat a nosaltres mateixos".