Entren en vigor els aranzels de la UE als EUA

Brussel·les imposa aranzels de 2.800 milions d'euros en resposta a la pujada nord-americana

zentauroepp43573310 european commissioner for trade cecilia malmstrom speaks dur180601211106

zentauroepp43573310 european commissioner for trade cecilia malmstrom speaks dur180601211106 / Virginia Mayo

1
Es llegeix en minuts
Efe / Bruselas

La Unió Europea (UE) aplica a partir de la mitjanit passada aranzels per valor de 2.800 milions d’euros a una llista de productes procedents dels Estats Units en resposta a la decisió del Govern d’aquest país de gravar les importacions d’alumini i acer europees.

"No volíem ser en aquesta posició. No obstant, la decisió unilateral i injustificada dels Estats Units d’imposar aranzels a l’acer i l’alumini europeus significa que no tenim cap altra opció", va anunciar dimecres la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, en un comunicat.

La llista d’importacions afectades va ser notificada a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) el 18 de maig passat i inclou productes nord-americans com el blat de moro dolç, el suc de taronja o els nabius.

"Suport unànime"

Els comissaris europeus van donar el vistiplau a la llista el 6 de juny passat i els estats membres han expressat el seu "suport unànime" a aquesta reacció, va explicar l’Executiu comunitari.

Les mesures imposades avui estan dirigides a importacions per valor de 2.800 milions d’euros, el màxim que la UE pot imposar en aquest moment malgrat que el total d’acer i alumini europeus afectat pels gravàmens nord-americans assoleix els 6.400 milions d’euros.

Els 3.600 milions d’euros restants es podran "reequilibrar en un futur, després d’una decisió favorable en la disputa plantejada davant l’OMC o quan passin tres anys des de la primera imposició dels aranzels per part dels EUA."

Baralles de cartes

Notícies relacionades

Tots els productes inclosos a la llista estaran subjectes a aranzels addicionals del 25%, tret de les baralles de cartes, que tindran un 10%, mentre que a la segona relació de productes se li aplicaran gravàmens d’entre el 10% i el 50%, depenent del producte.

Les mesures de reequilibri són una de les vies d’acció amb què Brussel·les prendrà represàlies davant els aranzels nord-americans a l’acer (25%) i l’alumini (10%), després de denunciar el cas davant de l’OMC l’1 de juny passat.