La UE apressa a preparar-se per a un fracàs de les negociacions del 'brexit'

El Consell Europeu insta Theresa May a resoldre la qüestió de Gibraltar

zentauroepp42631413 fotodeldia   jw 01  bruselas  b lgica   23 03 2018   la prim180323153204

zentauroepp42631413 fotodeldia jw 01 bruselas b lgica 23 03 2018 la prim180323153204 / JULIEN WARNAND

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Les negociacions del ‘brexit’ no avancen al pas que haurien d’avançar. Fins ara “no hi ha hagut progressos substancials” per resoldre la qüestió de la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord” i encara queden pendents “aspectes importants”, com ara l’aplicació territorial de l’acord de sortida i el tractament que tindrà Gibraltar després del divorci. L’avís figura en eldocument de conclusions tancat aquest divendres pels caps d’estat i de govern de la UE en la reunió a 27 feta a Brussel·les.

Espanya manté el seu dret de veto sobre el Penyal i si no hi ha acord previ entre Londres i Madrid, el govern de Pedro Sánchez podrà vetar l’aplicació de l’acord transitori i el futur pacte comercial. La discussió sobre el ‘brexit’ no ha durat ni quinze minuts. No hi ha fissures entre els 27, que des de l’inici del procés han fet pinya amb el negociador en cap de la UE, Michel Barnier.

Compromisos assumits

Notícies relacionades

En la seva declaració, els 27 tornen a recordar a la primera ministra britànica, Theresa May, els compromisos que va assumir en les dues últimes cimeres i l’apressen perquè “intensifiqui els esforços” perquè l’acord de divorci, inclòs el període transitori, es pugui tancar “com més aviat millor” i el pacte es pugui aplicar des del 29 de març del 2019. L’objectiu és tancar un acord entorn del mes d’octubre.

“Cal accelerar el treball per preparar una declaració política sobre la relació futura. Això requereix més claredat, així com propostes realistes i factibles per part del Regne Unit sobre les relacions futures”, assenyala el text. El Consell Europeu també insta els governs a preparar-se per a tots els escenaris possibles, inclòs el fracàs de les negociacions. "Aquesta és l’última crida a posar les cartes sobre la taula", ha avisat el president del Consell Europeu, Donald Tusk.