MAGRIB

El Marroc condemna els líders de les protestes al Rif amb penes de fins a 20 anys

Els ciutadans convoquen manifestacions després de conèixer-se la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Casablanca

zentauroepp44005785 file   in this thursday  may 18  2017 file photo  moroccan l180627142013

zentauroepp44005785 file in this thursday may 18 2017 file photo moroccan l180627142013 / Aboussi Mohamed

2
Es llegeix en minuts
Judit Figueras
Judit Figueras

Periodista

ver +

Els carrers de la ciutatd’Alhucemas, al nord del Marroc, es van tornar a omplir aquest dimarts a la nit de manifestants. Un any després de les protestes del Hirak, el moviment delsindignats de la zona del Rif, els ciutadans d’aquesta regió van sortir a reclamar justícia per alsactivistes que van ser arrestats fa 14 mesos. Aquest dimarts el Tribunal d’Apel·lació de Casablanca va condemnar amb penes d’entre 1 a 20 anys de presó els principals organitzadors d’aquestes protestes populars que van esclatar el novembre del 2016. 

El líder del Hirak, Nasser Zefzafi, de 39 anys, va ser sentenciat a la més gran de les penes. Zefzafi, que es va posar al capdavant del moviment pacifista des del primer moment, passarà els propers 20 anys a la presó. A finals de l’abril de l’any passat, el rifeny va ser arrestat juntament amb 52 companys, acusat per càrrecs com soscavar la seguretat interna de l’Estat, actuar contra la unitat territorial del regne, insultar càrrecs i institucions públics i organitzar protestes no autoritzades. Des d’aleshores, estan en presó preventiva a Oukacha (Casablanca). 

Noves protestes

La sentència ha revifat les protestes, que feia un any que estaven paralitzades a causa de la forta repressió policial, i que reclamaven una inversió més gran en la regió, amb més infraestructures com hospitals, universitats i millors carreteres. La matinada d’aquest dimecres, grups de manifestants han sortit del barri de Sidi Abed, a Alhucemas, i altres ciutats rifenyes dels voltants, com Imzuren i Beni Hudeifa. També s’han convocat concentracions en solidaritat amb els presos i les seves famílies en altres punts del Marroc, com Casablanca. Familiars d’alguns dels condemnats han informat EL PERIÓDICO de noves detencions després de diversos enfrontaments amb les forces de seguretat.

Notícies relacionades

Un de les advocats dels presos, Souad Brahma, ha assegurat que "aquestes sentències han sigut molt dures" i que "l’Estat ha fallat en aquesta prova de respecte alsdrets humans i a les llibertats fonamentals". D’altra banda, segons un dels lletrats de l’acusació "les sentències han sigut molt lleus en comparació amb el que estableix la llei i com es van comportar davant del jutge". Molts dels acusats van decidir boicotejar el judici i es van negar a declarar davant de l’audiència. Els encausats van al·legar que el judici estava sent manipulat, segons explica l’esposa d’un dels condemnats a aquest mitjà.

La metxa del Hirak

El Moviment Popular rifeny va començar l’octubre del 2016 després de la mort de Mochine Fikri, un venedor de peix que va morir aixafat per una màquina compactadora quan intentava recuperar la mercaderia que les autoritats d’Alhucemas li havien confiscat. El que va començar com un clamor popular que exigia justícia per a Fikri va acabar convertint-se en un ampli moviment de protestes contra la situació econòmica i social del Rif, una regió tradicionalment marginada per l’Estat marroquí. 

Temes:

Marroc