CRISI HUMANITÀRIA

Trump anuncia que revocarà la separació de famílies d'immigrants a la frontera

Una ordre executiva pal·liarà la crisi que va obrir a l'aplicar una política de "tolerància zero"

El decret podria permetre la detenció indefinida de famílies juntes, la qual cosa augura batalles legals

84566220-cad8-46c6-a654-e1da91c7d2b9-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump no és immune a la pressió, ni per descomptat, als càlculs polítics i electoralistes. Aquest dimecres, després de diversos diesd’indignació  creixent, denúncies crítiques per la crisi humanitària que ha obert al separar famílies d’immigrants que creuen sense papers la frontera, i després que es disparessin lespors dels republicanspel potencial efecte negatiu de la crisi a leseleccions legislatives del novembre, el president dels Estats Units ha anunciat que firmarà una ordre executiva per frenar aquestes separacionsque ell mateix va començar.

"Volem mantenir les famílies juntes. És molt important.Firmaré una ordre executiva que instarà a fer-ho", ha dit Trump en unes declaracions a la premsa a la Casa Blanca abans d’una reunió amb diversos membres del Congrés i del seu gabinet. Trump ha insistit en la importància de mantenir "fronteres fortes" però ha defensat que la seva Administració també té "compassió" i s’ha mostrat confiat que elCongrés, que demà estudia dues propostes de llei republicanes de reforma migratòria, aprovi una cosa que "iguali" el contingut de la seva ordre executiva. 

Segons ha avançat AP, és la secretària de Seguretat Nacional, Kirjsten Nielsen, que ha estat treballant enl’esborrany  d’aquesta ordre que no anul·laria la "tolerància zero" i mantindria la idea de jutjar en el sistema penal l'arribada sense papers a la frontera però dirigiria el seu departament a mantenir juntes les famílies quan són detingudes. L’ordre també instarà el Departament de Defensa a ajudar a fer-se càrrec de les famílies. 

¿Nova crisi?

Encara que una crisi pot tancar-se, també pot obrir-se’n una altra i 'The New York Times' i 'The Washington Post’ han avançat possibles elements de l’ordre que prometen batalles legals. Encara que el decret tornaria a permetre que les famílies d’immigrants quedin unides, podria fer també que la seva detenció sigui indefinida mentre els adults esperen comparèixer davant d’un jutgeA més, els nens i els adults podrien ser retinguts no a les instal·lacions i refugis especialment habilitats per a menors i que depenen del Departament de Salut i Serveis Humans sinó en instal·lacions per a adults que són responsabilitat de l’ICE, l’agència del Departament de Seguretat Nacional que aplica les lleis d’immigració i duanes. 

Els dos punts -la detenció indefinida i el lloc on es manté els immigrants- vulnerarien la normativa vigent. En concret, incomplirien l’Acord Flores, aprovat el 1997 i modificat per un tribunal el 2016, que obliga a mantenir els nens en l’espai "menys restrictiu possible" i només permet tenir-los sota custòdia un màxim de 20 dies. Els defensors de la línia més dura amb immigració tenien a la seva diana des de fa temps acabar amb l’Acord Flores.

L’Administració enfronta, a més, un altre problema. L’ICE té actualment tres centres per a famílies (dos a Texas i un a Pennsilvània) amb capacitat combinada per a 3.000 persones i que ja a mitjans de juny estaven pràcticament plens. I l’últim mes, segons les dades oficials, 2.342 nens han sigut separats dels seus pares

Maniobra política

Va ser el mateix Trump qui va obrir la crisi, al decidir aplicar una política de "tolerància zero" amb les arribades il·legals a la frontera, al jutjar com a criminals els adults en lloc de fer-ho per la justícia civil com havien fet Administracions prèvies i al forçar així la separació dels menors, que no poden ser empresonats amb els seus pares. Aquesta decisió política va provocar una situació inhumana que ha desencadenat no només les crítiques d’activistes, de líders religiosos i de l’oposició demòcrata, sinó també de veus destacades dins del Partit Republicà. A més a més, entre els conservadors al Congréses va començar a témer per l’efecte negatiu que la crisi podia tenir a les eleccions legislatives del novembre amb alguns votants, especialment les dones, que segons les enquestes són les més oposades a la separació de nens dels seus pares.

Malgrat tot, Trump s’havia enrocat en la defensa de la seva decisió. Dimarts donava un desafiador discurs en què insistia amb falsedats que la separació dels nens era responsabilitat dels demòcrates i criminalitzava els immigrants.

Notícies relacionades

Sota la pressió social i política, nacional i global, i segons algunes fonts fins i tot de la primera dama, Melania Trump, que hauria estat fent campanya en privat davant del seu espòs perquè acabés amb les separacions familiars, el president ha hagut de recular, una acció inusual en el seu mandat. I la firma de l’ordre executiva, a més, deixa en evidència el discurs que havien mantingut ell i el seu equip. Fa només dos dies Nielsen deia que "el Congrés i els tribunals van crear el problema i només el Congrés pot solucionar-lo". És la mateixa línia argumental que havien mantingut Trump i la secretària de premsa, Sarah Huckabee Sanders. Però aquest dimecres s’ha demostrat que no era certa i que el president sempre ha tingut el poder d’anul·lar la política que ell va posar en marxa.

Per a Trump l’ordre executiva és també un exercici d’equilibrisme polític. Ha hagut de respondre a una onada d’indignació que arribava fins i tot a part del grup republicà a les Cambres, però intenta mantenir una imatge de duresa per a la base dels seus votants més radicals amb la immigració. De fet, en les seves declaracions aquest matí, ho ha reconegut. "Si ets dèbil, patèticament feble, el país serà infestat amb milions de persones. I si ets fort, no tens cor... Potser preferiria ser fort, però és un dilema difícil", ha dit.