GRAVACIÓ DEMOLIDORA

El plor desconsolat dels nens separats dels pares a la frontera per Trump

ProPublica aconsegueix una gravació que constata la traumàtica experiència que estan vivint els menors per la política migratòria de "tolerància zero"

190618 separacionfrontera1 16-9 ep / periodico

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El dolor que està provocant la decisió de l’Administració de Donald Trump d’aplicar una política de “tolerància zero” i separar els fills dels seus pares quan creuen la frontera sense papers s’havia explicat fins ara amb textos i fotos. El relat demolidor d’aquesta política, que fins i tot destacats conservadors han definit de “cruel”, “immoral” i “injusta”, està elevant la pressió sobre Trump, que malgrat tot continua enrocat en la seva decisió i busca treure-li rèdit polític. Però la pressió no farà sinó créixer, especialment ara que ProPublica ha aconseguit i ha penjat ‘on line’ una gravació que permet entendre més clarament, si és possible, la traumàtica experiència que estan vivint els menors.

Falta de sensibilitat dels agents

La guardonada publicació s’ha fet amb un àudio gravat la setmana passada en instal·lacions de les autoritats de frontera i immigració on agents i oficials consulars parlen amb deu nens i nenes que han sigut separats dels pares. Es tracta d’un document intens i colpidor, on se sent nens plorant desconsoladament, repetint paraules com“papi”o“mama”.

Notícies relacionades

La gravació inclou també els comentaris sarcàstics d’un agent fronterer que, entre els plors, arriba a dir: “Tenim una orquestra aquí. Només ens falta el director”.

L’article de ProPublica explica que des de l’abril més de 2.300 de menors han sigut separats dels pares a la frontera. Més de 100 d’aquests nens tenen menys de quatre anys.