La Xina promet respondre si els EUA imposen nous aranzels

zentauroepp43717160 u s  president donald trump waves as he boards air force one180612120812

zentauroepp43717160 u s president donald trump waves as he boards air force one180612120812 / JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El Govern de la Xina ha advertit que, si es confirma la imposició d’un nou paquet d’aranzels als EUA per part del’Administració de Donald Trump a la importació de productes xinesos, quedaran anul·lats els acords assolits en aquesta matèria després de dos mesos de negociacions.  El portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Geng Xuang, ha fet aquesta advertència després que la premsa nord-americana hagi avançat que Trump ha decidit executar la seva amenaça d’imposar aranzels per valor de 50.000 milions de dòlars a productes xinesos. Segons els mateixos mitjans, la Casa Blanca pot anunciar avui mateix la mesura.

"La Xina ja va publicar un comunicat després de la recent visita del secretari de Comerç, Wilbur Ross, en el qual es va deixar clar que si els EUA llancen mesures comercials, com la imposició de tarifes, els acords no entraran en vigor", ha recordat el portaveu d’Afers Exteriors xinès, Geng Xuang, en roda de premsa. "La nostra posició continua sent la mateixa, si els EUA prenen mesures unilaterals i proteccionistes que perjudiquin els interessos xinesos, respondrem immediatament prenent les decisions que siguin necessàries per salvaguardar els nostres legítims drets i interessos", ha afegit.

Reunió dijous

Aquest nou capítol de la guerra comercial esclata quan semblava que Pequín i Washington havien assolit un consens per evitar aquesta mesura i possibles contramesures similars per part de la Xina. Les tensions comercials van ser debatudes dijous pel secretari nord-americà d’Estat, Mike Pompeo, en les seves converses a Pequín amb el president xinès, Xi Jinping, i el ministre d’Afers Exteriors, Wang Yi.

Però pel que sembla, aquell mateix dia, Trump va prendre una decisió en una reunió a la Casa Blanca amb el seu secretari de Comerç, Wilbur Ross; el seu secretari del Tresor, Steven Mnuchin, i el seu responsable de Comerç Exterior, Robert Lighthizer.

Notícies relacionades

Trump ja va avançar al març els seus plans d’imposar aranzels per 50.000 milions a la Xina pel dèficit comercial de Washington respecte a Pequín, i va iniciar així un període de confrontació comercial entre les dues economies més grans del món. El Govern de Trump va identificar llavors uns 1.300 productes xinesos als quals planejava gravar en una llista en què va incloure aparells de tecnologia punta de les indústries aeroespacial i robòtica.

Els nous aranzels se sumarien als ja imposats per Trump a nivell mundial a les importacions d’acer (25%) i alumini (10%).La Xina, per la seva part, va dir que respondria als gravàmens de Washington amb aranzels del 25% a un total de 106 productes importats dels Estats Units, entre els quals figuren la soja, automòbils i avions, per valor de 50.000 milions de dòlars.