CITA A SINGAPUR

Trump i Kim es reuniran sols en l'inici de la cimera

Les delegacions dels EUA i Corea del Nord ultimen els preparatius de la trobada de dimarts

"¡És genial ser a Singapur, hi ha entusiasme en l'aire!", assegura el president nord-americà a Twitter.

zentauroepp43704949 u s  president donald trump smiles in front of a cake during180611083803

zentauroepp43704949 u s president donald trump smiles in front of a cake during180611083803 / SOCIAL MEDIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president nord-americà, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, es reuniran sols durant una estona al començament de la seva cimera de demà dimarts a Singapur, ha informat aquest dilluns la Casa Blanca.

"Esperem una reunió sols al començament", va dir un funcionari del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, que va demanar l’anonimat, en declaracions a periodistes a Singapur.

Després la trobada inicial entre els dos dirigents, de la qual es desconeix la durada, hi haurà una reunió en la qual participaran les respectivesdelegacions dels dos països.

Trump ha valorat la seva cimera amb Kim com una oportunitat d’entaular una relació amb un líder que ha definit com una "personalitat desconeguda", i fa dos dies va assegurar que en el "primer minut" de la reunió ja sabrà si el dirigent nord-coreà és fiable quan parli de la seva voluntat de desnuclearització.

El funcionari estatunidenc citat va considerar a més un "senyal per a l’optimisme” les últimes informacions dels mitjans nord-coreans en relació a la cimera, en les quals parlen d’una "nova era" de relacions entre els dos països.

L’agència estatal KCNA i el diari 'Rodong' han publicat que durant la cimera de dimarts els dos líders parlaran d’"establir noves relacions" entre els EUA i Corea del Nord, a més de "la construcció d’una pau permanent".

Els mitjans de Pyongyang van assegurar a més que la trobada servirà per buscar "la implementació de la desnuclearització a la península coreana i altres assumptes de mutu interès tal com requereix aquesta nova era". 

Acaben els preparatius

Mentrestant, delegacions diplomàtiques de Corea del Nord i els EUA s’han reunit a Singapur per última vegada per tancar l’agenda de la històrica cimera.

La trobada, que va tenir lloc a l’Hotel Ritz Carlton de Singapur, va començar a les 10 hora local (2 GMT) i es va prolongar durant unes dues hores, va informar la Casa Blanca.

L’equip dels EUA va estar encapçalat per Sung Kim, actual ambaixador a les Filipines i un dels delegats de Washington en les converses sobre el programa nuclear de Pyongyang de la dècada passada.

Al capdavant de la representació nord-coreana va ser la vicecancellera, Choe Son-vaig fugir, també molt experimentada en les negociacions nuclears amb els EUA.

Les dues parts van mantenir "reunions substancials i detallades", ha publicat a Twitter el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo.

Kim, que va ser el primer a aterrar a la ciutat-estat asiàtica després de tenir en suspens durant hores els mitjans de comunicació, va assegurar durant una reunió amb el primer ministre de Singapur, Lee Hsien Loong, que "el món està pendent d’aquesta cimera històrica".

Per la seva part, el president nord-americà ha dit que hi ha "entusiasme en l’aire" a Singapur davant de la històrica trobada.

Notícies relacionades

“¡És genial ser a Singapur, hi ha entusiasme en l’aire!", va escriure Trump al seu compte de Twitter.

El magnat novaiorquès també ha afirmat que creu que les coses aniran "molt bé" en la seva cimera amb el líder nord-coreà, al començament d’un dinar de feina amb el primer ministre singapurès.  Durant l’àpat, Trump va ser obsequiat amb un pastís d’aniversari avançat. Trump farà dijous 72 anys.