GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Turquia i els EUA acorden expulsar les milícies kurdes d'un territori a Síria

Els exèrcits dels dos països controlaran militarment la zona de Manbij, al nord del país àrab

zentauroepp43624581 tur01  zonguldak  turqu a   05 06 2018   el presidente turco180606170856

zentauroepp43624581 tur01 zonguldak turqu a 05 06 2018 el presidente turco180606170856 / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Quan Turquia, al març, va aconseguir el control del cantó sirià d’Afrin, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va avisar que la següent a caure a les seves mans seria ManbijManbij. Llavors, els soldats nord-americans destacats allà, juntament amb les milícies kurdes, van aixecar diverses banderes nord-americanes, visibles des del costat turc de la frontera. Turquia va amenaçar d’envair la regió encara que hagués de combatre contra els nord-americans. Un general nord-americà va dir que ho intentessin si s’atrevien. Erdogan va contestar que els donaria una «bufetada otomana».

Des d’aleshores, en un parell de mesos les tensions s’han rebaixat: aquest dimarts Ankara i Washington han arribat a un acord. Les milícies kurdosirianes, les YPGseran expulsades de Manbij, que, a partir d’ara, estarà controlada tant per soldats turcs com nord-americans. Els dos països són aliats del’OTAN.

«Les YPG –les milícies kurdes– es mouran a l’est del riu Eufrates. Hem acordat amb Turquia un full de ruta perquè això passi en els propers sis mesos», ha dit aquest dimecres la portaveu de la secretaria d’Estat dels Estats Units, Heather Nauert.

Encara que les YPG són les aliades dels EUA a Síria, el Govern d’Erdogan considera les milícies kurdosirianes com a terroristes pels seus vincles amb la guerrilla del PKK. Fa dos anys, davant de l’avenç d’aquesta milícia en la lluita contral’Estat Islàmic, Ankara els va arrabassar la regió de Jarabulus.

El gener passatva arribar el torn del cantó d’Afrin. La següent havia de ser Manbij. Les YPG han confirmat que, durant les últimes hores, els seus assessors militars ja han abandonat aquesta regió, malgrat que rebutgen la presència militar turca a la zona. El pacte entre els EUA i Turquia, tot i això, és condicional. «Volem que quedi clar que pot ser que tot canviï si les condicions al terreny canvien», ha explicat Nauert.

Cop electoral

Notícies relacionades

Cop electoralAquest pacte i la retòrica bel·licista serveixen a Erdogan per guanyar popularitat i vots de cara a les eleccions presidencials i parlamentàries que se celebren d’aquí a tres setmanes a Turquia. Manbij, com ho va ser Afrín, és només una part de les aspiracions turques.

Erdogan en vol més: «El nostre exèrcit està de camí», ha dit aquesta setmana el president turc. «Atacarem la muntanya de Qandil qualsevol nit. És només qüestió de temps», ha afegit el seu ministre de l’Interior. Qandil, a l’Iraq, és la muntanya on s’amaga la direcció del PKK. En les últimes setmanes, l’Exèrcit turc ha doblat els seus efectius al nord de l’Iraq.