CANVIS EN EL RÈGIM NORD-COREÀ

Kim Jong-un renova la seva cúpula militar per assegurar-se el suport a Singapur

El líder nord-coreà aposta per rejovenir l'estament que lidera l'Exèrcit des de fa decennis

zentauroepp43607880 file photo north korean leader kim jong un inspects the cons180604121040

zentauroepp43607880 file photo north korean leader kim jong un inspects the cons180604121040 / KCNA

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Kim Jong-un ha renovat la seva cúpula militar dies abans de reunir-se amb Donald Trump en la històrica cimera de Singapur del proper dia 12. Els moviments de cadires no són rars en un país que ha sublimat les purgues, però és inèdit un moviment tan dràstic i ampli a l’Exèrcit. Els experts asseguren que el líder nord-coreà pretén envoltar-se de fidels quan està a punt d’emprendre els canvis més substancials que ha vist Corea del Nord en dècades.

Els destituïts són Pak Yong-sik, cap de Defensa; Ri Myong-el seu, cap de personal de l’Exèrcit Popular de Corea (EPC) i Kim Jong-gak, director de l’Oficina Política General de l’EPC. Els serveis d’intel·ligència sud-coreans citats per l’agència Yonhap assenyalen que han estat rellevats perNo Kwang-chol, fins ara viceministre del Ministeri de les Forces Armades, i Ri Yong-gil i Kim Su-gil, tots dos a l’esglaó inferior dels cessats. 

Nova perspectiva

La rellevància de l’estament militar és evident a les fotos que mostren Kim Jong-un invariablement acompanyat per uniformes en qualsevol acte públic. El dictador ha jubilat la tradicional política que prioritzava el programa militar i ha col·locat a la seva mateixa altura el desenvolupament econòmic per millorar la qualitat de vida dels nord-coreans.

Notícies relacionades

És previsible que la recent aposta pel diàleg de Kim Jong-un i el posterior frenesí diplomàtic hagi incomodat el gerontocràtic estament militar, còmodament instal·lat en la confrontació amb Seül i Washington durant dècades. Els nous càrrecs són substancialment més joves que els rellevats i s’espera d’ells que no generin cap oposició interna als acords que la diplomàcia està cuinant.

Trump va ressuscitar divendres la cimera del 12 de juny a Singapur que havia cancel·lat vuit dies abans escudant-se en un comunicat especialment hostil de Corea del Nord. La sintonia bilateral sembla òptima després de la trobada recent a Washington entre Trump i Kim Yong-chol, antic cap de l’aparell d’espionatge de Pyongyang i un dels generals més vilipendiats durant dècades pels Estats Units i Corea del Sud.