crisi política

Conte renuncia a formar govern després del veto del president italià

La llista que representa la xenòfoba Lliga i l'antisistema M5S no ha passat el filtre del cap de l'Estat, Sergio Mattarella, per proposar com a ministre d'Economia a l'euroescèptic Paolo Savona

zentauroepp43516997 italy s prime minister candidate giuseppe conte addresses jo180527201938

zentauroepp43516997 italy s prime minister candidate giuseppe conte addresses jo180527201938 / VINCENZO PINTO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El president de la República Italiana, Sergio Mattarella, no ha acceptat aquest diumenge la llista de ministres proposada per Giuseppe Conte, l’elegit per ser primer ministre pels dos partits populistes que van guanyar les eleccions del mes de març passat, La Lliga i el Moviment 5 Estrelles (M5S). El principal escull ha sigut la proposta com a ministre d’Economia de Paolo Savona, de 81 anys, un euroescèptic, contrari al paper d’Alemanya a la UE i que considera que l’euro és una «moneda equivocada». Al matí, Savona va intentar suavitzar la seva posició a l’explicar que volia només «una Europa millor i més justa».

La negativa de Mattarella ha forçat Conte a renunciar a presidir el futur Executiu i aprofundeix la crisi política del país, que encadena 83 dies sense Govern. El president italià ha convocat aquest dilluns Carlo Cottarelli, un economista de 64 anys, exdirectiu del Fons Monetari Internacional (FMI) i excomissari per a la reducció de la despesa pública d’Itàlia, per a, se suposa, encarregar-li la formació d’un nou Gabinet.

Els ànims estaven diumenge tan exacerbats a les files dels dos partits que van guanyar els comicis que els antisistema del M5S van manifestar que estan estudiant la possibilitat legal de presentar un vet contra Mattarella. «El vot no compta gens», va protestar Luigi Di Maio, líder dels indignats. Matteo Salvini, líder de La Lliga, per la seva banda, va arengar els seus en un acte polític al crit de «si no hi ha democràcia millor tornar a les urnes». 

Tres opcions

Després de la reunió amb Conte, Mattarella ha explicat que havia donat «als partits vencedors» dels comicis «tot el temps necessari». Al final de la tarda, Mattarella va informar que «en les pròximes hores» prendrà una decisió sobre el futur polític immediat del país. Hi ha tres opcions, totes encaminades a la convocatòria de noves eleccions: comicis anticipats a l’estiu; que un Gabinet tècnic condueixi el país fins a unes noves eleccions a la tardor –o l’any que ve–; o demanar a l’Executiu dimissionari de Paolo Gentiloni que segueixi en funcions fins als comicis.

Notícies relacionades

És la primera vegada que un president de la República rebutja el nomenament d’un ministre proposat pel partit o partits més votats. Mattarella ha justificat la seva decisió en afirmar que el seu càrrec l’obliga a «defensar la Constitució i la unitat d’Itàlia» i que ja havia advertit a La Lliga i al M5S que no acceptar ministres que posessin en perill els estalvis i les inversions dels italians. «He fet el possible perquè naixés un govern polític», ha dit Mattarella.

Algunes analistes afirma que La Lliga esperava secretament aquest desenllaç. La raó és que en les últimes setmanes els seus líders s’havien convençut que formar un Executiu amb l’M5S hauria constituït una aventura amb final desconegut. «Són el diable, no s’ha d’aliar amb el M5S», havia avisat Silvio Berlusconi, que, amb el seu partit Forza Italia, forma part de la coalició conservadora. L’exprimer ministre conservador ja va avisar que, en cas de formar-se, no hauria votat la confiança al nou govern.