La UE fa pinya amb Matarella i confia en la formació d'un govern estable

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, assegura tenir "plena confiança" en les institucions italianes i en el seu president

La ultradretana francesa Marine Le Pen arremet contra el president italià i qualifica de "cop d'estat" el que ocorre a Itàlia

zentauroepp43523306 topshot   italy s president sergio mattarella addresses jour180528125931

zentauroepp43523306 topshot italy s president sergio mattarella addresses jour180528125931 / VINCENZO PINTO

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

“Tinc plena confiança, com crec que la tenen tots els italians, en les institucions italianes, començant pel president d’Itàlia, que és el garant de la Constitució d’Itàlia, la qual és meravellosa, molt sòlida”. La vicepresidenta de la Comissió Europea i alta representant per a la política exterior de la UE, Federica Mogherini, ha fet pinya aquest dilluns amb Sergio Matarella arran del pols obert amb el M5S i la Lliga Nord per la formació del nou executiu. La UE continua confiant en la seva capacitat per servir els interessos del poble italià i confia en la ràpida formació d’un govern proeuropeu.

El veto de Matarella a un ministre euroescèptic i antieuro ha revifat les tensions a Itàlia. La notícia coincideix amb una reunió de ministres d’exteriors a Brussel·les que segueixen amb inquietud el que ocorre al país. “Esperem que Itàlia tingui un govern proeuropeu aviat”, tot i que “a Alemanya hauríem d’evitar donar cap consell sobre la formació de govern, perquè ens va costar sis mesos formar una coalició”, ha valorat el ministre alemany Michael Roth en la seva arribada a la seu del Consell.

Notícies relacionades

En el mateix sentit s’ha pronunciat també el belga Didier Reynders, que tampoc no ha volgut donar lliçons sobre la formació de governs però que ha reconegut que l’ideal, abans que la celebració de noves eleccions, “seria privilegiar la formació d’un govern estable que pugui treballar amb eficàcia”. I és que molts temen que, si es tornés a les urnes,el resultat seria molt similar. “No serà fàcil”, ha reconegut el finlandès Timo Soini. Malgrat que no s’ha pronunciat directament sobre la situació italiana, el cap de la diplomàcia espanyola, Alfonso Dastis, ha avisat que la incertesa no ajuda a garantir l’estabilitat que “Europa necessita en aquest moment”.

Le Pen arremet contra Matarella

Les peticions d’estabilitat i d’un govern proeuropeu contrasten amb les advertències que la presidenta del Front Nacional francès, Marine Le Pen, ha llançat aquest dilluns a través de les xarxes socials. Segons Le Pen, la Unió Europea i els mercats financers han confiscat “de nou la democràcia” i el que està ocorrent a Itàlia “és un cop d’estat, un robatori al poble italià per institucions il·legítimes.” La líder ultradretana francesa també ha recordat que per entendre la decisió escandalosa” de Matarella “fa falta recordar-se de la declaració de Juncker del 2015”, quan va dir que “no hi pot haver una opció democràtica contra els tractats europeus”.