demodilor informe

Milers de dones i nenes han sigut violades per soldats de Nigèria

Amnistia Internacional afirma que moltes de les víctimes, rescatades de mans de Boko Haram, van ser sotmeses a abusos sexuals a canvi de menjar

zentauroepp42247727 file  in this monday  dec  7  2015  file photo children disp180524113201

zentauroepp42247727 file in this monday dec 7 2015 file photo children disp180524113201 / Sunday Alamba

2
Es llegeix en minuts
Efe

Milers de dones i nenes nigerianes que han sobreviscut a la "dominació brutal" del grup armat Boko Haram han sigut sotmeses després a abusos per les forces de seguretat que afirmen que les estan rescatant, denuncia Amnistia Internacional (AI) en un nou informe. Titulat "Ens han traït", el document acusa l’Exèrcit nigerià i a la Força Especial Conjunta Civil, milícia que col·labora amb les forces oficials, de separar dones dels seus marits i confinar-les en remots "camps satèl·lit" on les han violat, de vegades a canvi de menjar.

AI afirma que ha recopilat dades que demostren que milers de persones han mort d’inanició als camps d’acollida de Borno, estat del nord-est de Nigèria, des del 2015, afegeix l’organització no governamental. "És esgarrifós que persones que han patit tant amb Boko Haram hagin sigut condemnades a patir, a més, terribles abusos en mans de l’Exèrcit nigerià", afirma Osai Ojigho, directora d’AI a Nigèria, segons un comunicat de premsa. "En lloc de rebre protecció de les autoritats, les dones i les nenes han sigut obligades a sotmetre’s a la violació per no morir de gana", afegeix.

Segons AI, en alguns casos els abusos semblen formar part d’una campanya de persecució de qualsevol persona que sembli tenir alguna cosa a veure amb Boko Haram. AI diu que l’informe és el resultat d’una investigacióen què es van fer més de 250 entrevistes i que inclou els camps satèl·lits establerts per l’Exèrcit a set localitats de l’estat de Borno, entre les quals Bama, Banki, Rann i Dikwa. Conté també entrevistes amb 48 dones i nenes que van estar detingudes i un examen de vídeos, fotografies i imatges de satèl·lit.

Les dones afirmen que van ser colpejades i anomenades "dones de Boko Haram" pels agents dels serveis de seguretat al denunciar el tracte que havien rebut, segons l’ONG. Afegeix que desenes de dones han descrit com soldats i membres de la Força Especial Conjunta Civil feien ús de la força i d’amenaces per violar-les als camps satèl·lits, en molts casos aprofitant-se de la gana per obligar-les a ser les seves "nòvies", i això suposava estar sexualment a la seva disposició a qualsevol hora.

Greu falta d’aliments

Notícies relacionades

AI denuncia que les persones confinades als camps satèl·lit van patir una greu falta d’aliments des de principis del 2015 fins a mitjans de 2016, quan va augmentar l’assistència humanitària. Només al camp de l’hospital de Bama van morir centenars de dones, com a mínim, encara que possiblement fossin milers, durant aquell temps, insisteix. Moltes de les dones detingudes des del 2015 havien sigut víctimes de segrest o de matrimoni forçat a mans de Boko Haram i, en comptes de rescatar-les, l’exèrcit les va detenir per ser "dones de Boko Haram", afegeix l’ONG. L’organització diu que les seves conclusions es van enviar a les autoritats nigerianes, però que no ha rebut cap resposta.

Boko Haram, que significa "L’educació no islàmica és pecat", lluita per imposar un estat de tipus islàmic a Nigèria, país de majoria musulmana al nord i predominantment cristià al sud, zona rica en petroli. Més de 20.000 persones han mort des del començament de la insurgència gihadista el 2009 i, segons l’ONU, prop d’1,6 milions de persones s’han vist obligades a deixar casa seva