LA SEGURETAT EN L'ENTORN DIGITAL

Zuckerberg demana perdó però no descarta noves filtracions

El patró de Facebook amb prou feines concreta davant del Parlament Europeu les mesures adoptades per protegir els usuaris

Els grups parlamentaris es queixen del format de la compareixença per impedir la celebració d'una veritable audiència

vvargas43449441 european parliament president antonio tajani  right  welcome180522220317

vvargas43449441 european parliament president antonio tajani right welcome180522220317 / Geert Vanden Wijngaert (AP)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Breu i amb desenes de preguntes sense resposta. Així ha estat l'esperada intervenció de Mark Zuckerberg, fundador i patró de Facebook, davant del Parlament Europeu per explicar com protegeix la seva companyia, propietària també de Whatsapp i Instagram, la privacitat dels usuaris i respondre per la filtració massiva de dades protagonitzada per Cambridge Analytica. L'empresari no ha variat el guió en la seva escala a Brussel·les. Com ja va fer a començaments d'abril al Congrés nord-americà, ha entonat el mea culpa i ha demanat perdó pels errors comesos per la seva empresa, però no ha descartat una nova filtració.

"Ha quedat clar en els últims anys que no hem fet prou per evitar que les eines que hem construït es puguin utilitzar per fer mal. Ja siguin notícies falses, interferència estrangera en eleccions, o mal ús de dades pels desenvolupadors d'apps. No vam tenir una perspectiva prou àmplia de les nostres responsabilitats. Va ser un error i ho sento", ha proclamat. Zuckerberg ha volgut destacar les bondats i beneficis de la xarxa social per a ciutadans i empreses, alhora que ha promès esmenar-se, adoptar mesures per evitar que la situació torni a repetir-se i, sobretot, aplicar la nova normativa sobre protecció de dades d'aplicació obligatòria des d'aquest divendres a la UE.

El multimilionari ha reconegut que tot això portarà temps i fins i tot no ha descartat que puguin destapar-se nous casos com el de Cambridge Analytica. "Ja no serà possible per a un desenvolupador d'aplicacions accedir a les dades de la nostra plataforma després dels canvis del 2014. Però és important investigar i veure quines apps han accedit a dades i veure què ha passat. Hem investigat milers de desenvolupadors, hem eliminat més de 200 apps i encara en tenim milers per analitzar. Ja els avanço que n'hi haurà d’altres que haurem d'eliminar", ha dit. Zuckerberg també ha admès la  incapacitat per identificar les ingerències de Rússia en les últimes eleccions nord-americanes. "La seguretat és un problema que no es pot solucionar mai completament", s'ha escudat.

Respostes per escrit

Abans de reunir-se aquest dimecres amb el president francès, Emmanuel Macron,  Zuckerberg ha donat les primeres explicacions en una trobada extraordinària de la conferència de presidents de l'Eurocambra –que reuneix els líders dels grups polítics. L'esdeveniment, que no ha arribat a les dues hores, s'ha saldat amb desenes de preguntes sense resposta a causa del format precuinat, que ha permès a Zuckerberg escapar-se de l'interrogatori. Després de les protestes d'alguns d'ells, l'empresari, visiblement incòmode i amb presses per marxar de l'europarlament, no ha tingut més remei que comprometre's a respondre per escrit.

Entre les qüestions que ha pogut eludir, algunes d'importants, com si la fuga de dades que va afectar 87 milions d'usuaris és un cas aïllat o la punta de l'iceberg; si ha arribat l'hora de trencar el monopoli en el qual s'ha convertit la xarxa social; si es compromet a erradicar els comptes falsos o què poden fer aquells que no utilitzen Facebook per impedir que la companyia recopili les seves dades.

Retrets 

Notícies relacionades

El que Zuckerberg no ha pogut evitar ha estat encaixar multitud de retrets. "Disculpar-se és necessari però no és suficient", li ha etzibat el cap de files dels populars, Manfred Weber. "Les seves pràctiques empresarials estan soscavant valors importants de la nostra societat", ha avisat el socialista Udo Bullmann. "¿Com vol ser recordat: com un Steve Jobs o Bill Gates, que van generar riquesa, o com un geni que va crear un monstre digital que destrueix societats?”, li ha preguntat el liberal Guy Verhoftstatd.

Per intentar acontentar els eurodiputats, l'empresari ha tret a la palestra les inversions de la companyia al continent: "Per a finals del 2018, Facebook donarà feina a 10.000 persones en 12 ciutats europees en relació amb les 7.000 que tenim ara. Estem compromesos amb Europa".

El lobi de la xarxa social a Brussel·les

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Poques vegades un empresari ha generat tanta curiositat al Parlament Europeu com el nord-americà Mark Zuckerberg. La seva entrada creuant a correcuita la catifa blava que presideix l'accés destinat a les personalitats i dirigents polítics així ho testifica. Però la presència de Facebook a Brussel·les no ha passat desapercebuda a aquells que es dediquen a escrutar el paper dels lobis que gasten milions per incloure en la legislació comunitària.</span>